Преживяхме няколко ледени дни, но това е напълно нормално верме

...
Преживяхме няколко ледени дни, но това е напълно нормално верме
Коментари Харесай

По-топло време сменя януарския студ

Преживяхме няколко ледени дни, само че това е изцяло обикновено верме за януари. Но защото в последните години свикнахме на по-топло време, някак си се оказваме все сюрпризирани, когато температурите подна под минус 10 градуса.

Е, в този момент се завръщаме към новата нормалност, защото се чака температурите да се покачат, като този развой ще стартира в неделя и ще продължи в идващите дни, като най-топло ще бъде към четвъртък, след което ще стартира ново захлаждане.

Но през днешния ден и на следващия ден, защото от север нахлува по-студен въздух, температурите ще бъдат ниски, даже и дневните температури ще са към нулата, а на доста места ще са и под нулата - по високите западни полета и тук-там в Североизточна България.

Средиземноморски циклон от понеделник ще окаже въздействие на времето над Балканите и нашата страна, само че защото центърът на циклона ще минава западно от страната ние ще се окажем в топлия му секторизатова температурите ще са по-високи от нормалните. В понеделник против вторник през нощта и във вторник се чакат валежи от дъжд и от сняг. В този интервал времето ще се утежни, само че процесите ще бъдат относително бързи.

Във вторник, сряда, четвъртък и изключително петък, температурите последователно ще се покачват, като в петък, северно от планините, тук-там ще бъдат измерени стойности и над 14 градуса.

След 19 януари се чака образуването на нов циклон, времето да застудее и в уикенда на 20 - 21 януари се чака да забележим нови превалявания от дъжд и от сняг.

Добра прогноза за краткотрайно, стоплянето на Балканите ще накара зимата леко да се прибере, с цел да забележим в последна сметка по какъв начин ще изпратим най-студения месец от годината.

За момента януари върви малко по-студен от миналогодишния, само че по-топлото зимно време е наклонност запоследното десетилетие, като изключим зимитена 2012 и 2017 година.

В Европа също ще има интервали на по-студено и по-топло време, не се чакат изключителни студове, само че пък си остава студено на Скандинавския полуостров.

Северна Америка е на прага на студан вълна идваща от Канада, която ще обхване към две трети от територията на страната, като негативни температури ще се мерят даже по крайбрежието на Мексиканския залив. На доста местав идващите 48 часа зимата там ще се развихрис тежки снеговалежи, виелици, блокиране на пътища и автомагистрали.

Радващото е това, че тези зимни изненади ще са надалеч оттатък океана и полярният ураган, който отслабна, за момента не праща ексклузивен мраз към Европа.

Глобалната приземна температура остава 14,4 градуса, соколо 0,4 градуса по-висока от климатичната норма за миналия 30 годишен интервал, който завърши през 2020 година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР