Преходът към нисковъглеродна икономика, част от плановете на Зелената сделка,

...
Преходът към нисковъглеродна икономика, част от плановете на Зелената сделка,
Коментари Харесай

Нов европейски механизъм за 11.5 млрд евро ще подкрепи зеления преход на общините

Преходът към нисковъглеродна стопанска система, част от проектите на Зелената договорка, няма да е нито елементарен, нито на ниска цена за бизнеса и градовете. За това и Европейската комисия (ЕК) и Европейската капиталова банка (ЕИБ) оферират нов хибриден инструмент, който комбинира грантове и заеми за обществения бранш, включително за общините.

" Механизмът е значим инструмент, с който можем да подпомогнем нашите райони и общности да се оправят с провокациите, произлизащи от климатичния преход. Той ще добави нашия набор от принадлежности за подкрепяне на хората, живеещи в засегнатите от процеса на обективен преход райони, с цел да се развиват нови умения и да се основават нови предприятия и работни местa ", съобщи при при представянето на така наречен Public Sector Loan Facility PSLF (Механизъм за разпределяне на заеми за обществения сектор)в сряда комисарят по доближаването и промените в Европейски Съюз Елиза Ферейра.

Общият бюджет на механизма е 11,5 милиарда евро, чака се механизмът да активизира общо сред 25 и 30 милиарда евро обществени вложения през идващите 7 години. Механизмът ще се извършва при директно ръководство от Комисията и Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда () и ще дава поддръжка за обособени планове или посредством рамкови заеми. Защо е нужден и какво ще финансира? Механизмът е предопределен съответно за обществения бранш, като основава преференциални условия за разпределяне на заеми за планове, които не генерират задоволително доходи, с цел да бъдат финансово жизнеспособни сами. Той съчетава безплатни средства (1,5 милиарда евро) от бюджета на Европейски Съюз и заеми (10 милиарда евро) от Европейска инвестиционна банка.

PSLF финансира необятен набор от вложения, в това число планове за социална инфраструктура, в области като обществена инфраструктура и обществени жилища, енергетика и превоз или стабилно градско развиване. Кой кандидатства и при какви условия?
Реклама
Подкрепата е предопределена да помогне на тези райони, които са най-засегнати от прехода към неутрална във връзка с климата стопанска система. И планът би трябвало да е от изгода за така наречен " обективен преход ".

За поддръжка могат да аплайват представители на обществения бранш и частни организации, предоставщи социална услуга. Помощта е за планове с доходи, които са незадоволителни за покриване на капиталовите разноски. Компонентът за безплатни средства има за цел да направи тези планове финансово жизнеспособни. Как се кандидатства? Подкрепата под формата на безплатни средства ще бъде добавена към съответния заем от Европейска инвестиционна банка, като по този начин ще се понижи финансовата тежест за бенефициерите и ще се увеличи привлекателността на съответните вложения, т.е. преди да получат грантовото финансиране обществените субекти към този момент би трябвало да бъдат утвърдени за заем.

На евентуалните бенефициери ще бъде предоставяна изцяло безвъзмездна консултантска поддръжка посредством основания по програмата InvestEU консултантски център. Тя ще спомага, както за написване на плана, по този начин и за последващото му осъществяване и отчитане.

До 2025 година общините и другите представители на обществения бранш в България ще могат да аплайват в непрекъснато отворени колове.
Реклама
също включва консултантска поддръжка за подкрепяне на генерирането на набор от планове и подкрепяне на административния потенциал на евентуалните бенефициенти.
Свързани публикации България остава измежду последните в Европейски Съюз без система за връщане на бутилки и опаковки 14 септември 2022, 17:31 Пет тренда за стопанските системи на общините в Русе 14 септември 2022, 09:40 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР