Преговорите за съставяне на правителство в Северна Ирландия се провалиха

...
Преговорите за съставяне на правителство в Северна Ирландия се провалиха
Коментари Харесай

Спор за езиците спря диалога за кабинет в Северна Ирландия и създаде риск от намеса на Лондон

Преговорите за сформиране на държавно управление в Северна Ирландия се провалиха късно нощес след седмици на интензивни диалози, осведомиха " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Арлийн Фостър заяви, че договарянията с ирландската националистическа партия " Шин Фейн " за възобновяване на държавното управление, което се разпадна преди година, са били несполучливи. Националистите пък настояха, че договорката е била близо, само че ДЮП се е отказала от нея и е отворила вратата за неприемливото " директно ръководство " от Лондон.

Спорният миг в договарянията е бил статутът на ирландския език - " Шин Фейн " желаят повече права за говорещите го в Северна Ирландия. Според източници на " Ройтерс ", близки до договарянията, това е било неприемвило за някои членове на ДЮП, споделили терзанията си със самата Фостър по-рано тази седмица.Северноирландското държавно управление се разпадна през януари 2017 година на фона на скандал към злощастна скица за възобновима сила, което заплаши шерването на властта, основно достижение на мирното съглашение от 1998 година, поставило завършек на десетилетия принуждение с 3600 жертви.

Оттогава насетне двете партии се упрекват взаимно за безизходицата и разногласието към енергийния план се разшири до по-широки културни и политически проблеми. " Шин Фейн " акцентира и ролята на Фостър като подкрепяща кабинета на английския министър председател Тереза Мей, с цел да насочва политически нападки. Без поддръжката на ДЮП някои законодателни начинания на Мей не биха могли да се състоят поради липса на болшинство в Народното събрание в Лондон.

Възможното директно ръководство

Министърът, отговарящ за Северна Ирландия, Карън Брадли, както и нейният досегашен предходник Джеймс Броукъншър, неведнъж са предупреждавали, че в случай че компромисът не се възвърне, Северна Ирландия може да се върне под директното ръководство на Лондон за пръв път от над десетилетие.

Миналия месец такова предизвестие насочиха и управляващите в прилежаща Ирландия - Дъблин означи, че опциите за компромис се изчерпват. Премиерите в Лондон и Дълбин, Тереза Мей и Лео Варадкар, единствено преди дни желаеха юнионистите и националистите да се схванат допустимо най-скоро.

Властите в Лондон към този момент бяха принудени да подхващат стъпки към фактическо директно ръководство, като да вземем за пример гласоподаваха бюджет за Северна Ирландия, обхващащ интервала до края на март.

" Ройтерс " отбелязва, че политическата рецесия в Белфаст освен ускорява терзанията какви последици ще има директното ръководство, а и пречи на Северна Ирландия да взе участие във образуването на английската позиция в договарянията за Брекзит.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР