Преговорите по Многогодишната финансова рамка (МФР) и Кохезионната политика исторически

...
Преговорите по Многогодишната финансова рамка (МФР) и Кохезионната политика исторически
Коментари Харесай

Дончев: Трябва да постигнем необходимия компромис за по-доброто бъдеще на ЕС

„ Преговорите по Многогодишната финансова рамка (МФР) и Кохезионната политика исторически са придружени от разграничаването в позициите на държавите-членки донори и бенефициери. Независимо от това има въпроси, по които би трябвало да покажем решителност и да реализираме нужния компромис за по-доброто бъдеще на Европейски Съюз. Сега е времето да се обединим към нашите общи цели, цели и полезности и да ги кодираме в договарянията. “ Това съобщи заместител министър-председателят Томислав Дончев в Братислава в границите на срещата на високо ниво във формат „ Приятели на кохезията “, който включва България, Хърватия, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Кипър, Италия, Португалия, Гърция. Това оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

По думите му от основно значение е да се опрости политиката на доближаване посредством усъвършенстване на процедурите, понижаване тежестта на контрола, по-малко и по-ясни критерии за осъществяване, по-разбираеми документи.

Вицепремиерът Дончев акцентира значимостта да се реализиране съглашение за МФР и Кохезионния пакет допустимо най-скоро, с цел да стартира програмирането на национално ниво и навременното пускане на стратегиите. „ Но договорката би трябвало да е обективна. Не можем да се съгласим с пакет, който не взема поради задачата за доближаване на районите в границите на Европейски Съюз. “, съобщи Дончев.

В срещата с хазаин министър-председателя на Словакия Петер Пелегрини участваха министър-председателите на Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Малта, Полша, Словения, заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергетиката Марош Шефчович, европейският комисар по бюджет и човешки запаси Гюнтер Йотингер, вицепрезидентът на Европейската капиталова банка Вазил Худак, както и министри от държавите-членки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР