Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул в двореца Долмабахче

...
Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул в двореца Долмабахче
Коментари Харесай

Пробив в преговорите в Истанбул: Киев ги нарече - трудни“, Москва - конструктивни

Преговорите сред Украйна и Русия в Истанбул в двореца Долмабахче в Истанбул завършиха към 14.30 ч българско време. Турската телевизия ТРТ Хабер отбелязва, че е планувано договарянията в Истанбул да продължат два дни.

Украйна предложи на Русия безпристрастен статут в подмяна на гаранции за сигурност . Неутралният статут на страната планува в нея да не бъдат разполагане задгранични военни база, разясниха от украинската делегация. Киев предлага на Русия нова система за гаранции за сигурност и осъществяване на съвещания за статута на анексирания полуостров Крим през идващите 15 години. Турция, Израел, Полша и Канада може да са страните, които ще бъдат гаранти за сигурността на Украйна.

За да има дефинитивно съглашение сред Киев и Москва би трябвало да има цялостен мир на цялата територия на страната , акцентира Михайло Подоляк - член на украинската делегация и консултант на президента Володимир Зеленски.

Той дефинира договарянията с съветската страна в Турция като " сложни ".

" Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, преустановяване на огъня, ефикасни решения за филантропични коридори и филантропични конвои, съблюдаване от страните на разпоредбите и военните обичаи. Трудни договаряния за мир в нашата страна ", написа той в Туитър.

Украинските договарящи подчертаха, че всички сделки сред Киев и Москва ще бъдат подложени на референдум .

Главният договарящ от съветска страна Владимир Медински разгласи провелите се договаряния в Истанбул като градивни и заяви, че предложенията на Украйна ще бъдат предадени на президента Владимир Путин.

Той уточни, че е реализиран прогрес и добави, че двете страни могат да се спогодят да създадат взаимно изказване след сегашния кръг от договаряния.

" В Истанбул Руската федерация получи ясно дефинирана позиция от Украйна ", уточни Медински, добавяйки, че Русия ще предприеме " стъпки за деескалация на спора с Украйна " .

Той акцентира, че намирането на компромис и бързата работа по реализиране на съглашение е от значително значение.

Медински също по този начин сподели, че среща сред съветския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски може да се случи " незабавно щом бъде квалифицирано съглашението ", което би трябвало да е подписано от външните министри.

Преговорите сред Украйна и Русия в Истанбул продължиха малко повече от 3 часа. Това бяха първите договаряния лице в лице от близо три седмици, като Киев изиска преустановяване на огъня без да прави компромис с територията или суверенитета.

Украинска телевизия заяви, че договарянията са почнали със " студено посрещане " и без здрависване сред делегациите. Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников води представителите на страната си, отпред на съветската делегация е съветникът на Путин Владимир Медински. Ръкостискания имаше единствено с представители на домакините.

 Снимка: Генконсульство РФ в Стамбуле

Срещата стартира с диалог на ръководителите на двете делегации, който продължи 1 час и 20 минути, след което се състояха договарянията сред двете делегации. Те бяха проведени с посредничеството на турския президент Реджеп Ердоган. Преди срещата той прикани за неотложно преустановяване на огъня в Украйна.

 Снимка: БТА/AP

По-рано Украйна и Съединените щати приказваха за дребна вяра за пробив в договарянията. Но възобновяването им лице в лице е значима първа стъпка към преустановяване на огъня, която е в застой на множеството фронтове, само че предизвиква ужасяващи премеждия на цивилните, хванати в капан в обсадените градове.

Преди срещата украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели за договарянията в Турция: " Ние не търгуваме с хора, земя или суверенитет ". " Минималната стратегия ще бъдат филантропични въпроси, а оптималната стратегия е постигането на съглашение за преустановяване на огъня ", сподели той по националната телевизия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР