Преговорите между ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ)

...
Преговорите между ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ)
Коментари Харесай

Няма никаква надежда. Борисов отписа ротацията и заговори за предсрочни избори

Преговорите сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) за продължение на ръководството са били обезсмислени поради ранната оставка на държавното управление.

Това стана ясно от думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който приказва по време на събитие в Румъния в сряда.

Според него идната стъпка е нови предварителни избори, които да се проведат дружно с европейските през юни.

Новината идва, откакто министър председателят Николай Денков , 5 март, а Народното събрание. Това беше част от проекта за ротация на ПП-ДБ и ГЕРБ, съгласно който Денков трябваше да остане отпред на кабинета за период от 9 месеца - до 6 март, а по-късно да бъде образувано държавно управление отпред с актуалната външна министърка Мария Габриел.

Оставката на Денков е оставка на цялото държавно управление, което обаче ще продължи да извършва функционалностите си до избиране на ново такова.

" Никаква вяра няма - отиваме на избори две в едно ", сподели Борисов в сряда.

" Не виждам за какво по този нахален метод се отнесоха с всички в Народното събрание. Денков пристигна, хвърли си оставката и си отпътуваха с кабинета част от дебатите ", сподели Борисов. " Можеха на 7-и, на 8-и да го създадат. Защо бързаха да го създадат, за какво е това пренебрежително отношение? "

По думите на Борисов ПП-ДБ цели да направи по този начин, че ГЕРБ да наподобява отговорна за това, че ще има избори, до момента в който съгласно него е трябвало първо да обсъдят препоръчаното от ГЕРБ съдружно съглашение и тогава кабинетът да подаде оставка.

От ПП-ДБ досега не са коментирали думите на Борисов.

По-рано денем бяха оповестени резултати от, съгласно което 40% от българите избират да има ротация, а не избори.

Напрежението сред ръководещите сътрудници се увеличи през последните седмици на фона на разногласия за това по какъв начин да се организира ротацията и по какъв начин ще наподобява ръководството след нея. Основните конфликтни точки са свързани с това кой да заема, както и за.

Първоначално ПП-ДБ предложи, с който да продължи взаимното си ръководство с ГЕРБ. ГЕРБ обаче и от своя страна предложи съдружно съглашение. И двете партии заплашиха с предварителни избори, в случай че не бъде реализирано съглашение.

Приоритетите на партиите са разнообразни. Според ГЕРБ би трябвало да се стартира с разпределянето на министерските постове. Тази концепция беше подкрепена и от съпредседателя на Движение за права и свободи и глобен по световния закон " Магнитски " Делян Пеевски . Движение за права и свободи не взе участие публично в ръководството, само че гласоподава дружно с ръководещото болшинство в Народното събрание.

За ПП-ДБ промяната на хората в регулаторните органи, чиито мандати са изтекли, е приоритет. ГЕРБ и Движение за права и свободи считат, че това би трябвало да пристигна след това. Във вторник Бойко Борисов сподели, че това може да се случи в първите съвещания след ротацията.

След като Народното събрание към този момент гласоподава оставката на Денков, следва президентът Румен Радев да стартира процедурата по връчването на мандата за сформиране на държавно управление изначало. Първа е обединението с най-вече гласове на последните избори - ГЕРБ-СДС.

Ако тя не успее да сформира държавно управление, мандатът ще отиде при втората политическа мощ - ПП-ДБ, а ако и тя не успее, мандатът ще бъде връчен на партия по желание на президента. Ако нито една от тези партии не сформира държавно управление, президентът назначава длъжностен кабинет, чиято цел е да провежда предварителни избори.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР