Преговорите между британските лейбъристи и правителството за изход от задънената

Преговорите между британските лейбъристи и правителството за изход от задънената ...

Край на междупартийните преговори по Брекзит в Лондон.


Преговорите между британските лейбъристи и правителството за изход от задънената улица по Брекзит завършиха без споразумение. Опозиционната формация обвини кабинета в нарастваща слабост и нестабилност. Премиерът Тереза Мей изтъкна липсата на обща позиция сред лейбъристите по въпроса за нов референдум. Тя вече обеща да утвърди график за оттеглянето си от Даунинг Стрийт след парламентарния вот на сделката по развода в седмицата след 3-ти юни.


Много негативно развитие - така ирландският премиер Лио Варадкар определи безрезултатния край на преговорите между Виги и Тори. На тях трябваше да се постигне компромис по споразумението с Брюксел, въпреки различията по членство в митнически съюз и нов референдум. Преговорите стигнаха естествения си край, заяви лейбъристкия лидер Джеръми Корбин.
Джеръми Корбин - лидер на Лейбъристката партия: Правителството не промени съществено позициите си. Налице са фундаментални различия. Ние искаме митническо споразумение с Евросъюза, което защитава работните места и търговията.
В някои области беше постигнато единомислие, но други се оказаха по-трудни, посочи премиерът.
Тереза Мей - премиер на Великобритания: В частност не можахме да преодолеем липсата на обща позиция сред лейбъристите дали искат да осъществят Брекзит или са за втори референдум за неговата отмяна.
Консерваторите, които подкрепят Брекзит, категорично отхвърлят митнически съюз, който според тях би попречил на Острова да сключва търговски споразумения с останалия свят след развода. Критици определят и нов вот по Брекзикт като недемократичен.

Бившият външен министър Борис Джонсън е поредният депутат, който заяви претенции да наследи Тереза Мей на лидерския пост в партията.
Джереми Корбин обяви провал на преговорите за сделката за БрекзитДжереми Корбин обяви провал на преговорите за сделката за Брекзит
Разговорите за компромиса около Брекзит между британския премиер Тереза Мей и опозиционния лидер Джерами Корбин пропаднаха в петък, след шест седмици...

Източник: bnt.bg