Едуардо Васко продължава да обяснява как Ким Ир Сен успява

...
Едуардо Васко продължава да обяснява как Ким Ир Сен успява
Коментари Харесай

Strategic Culture Foundation: Идеята чучхе и значението на независимостта за Корейската революция

Едуардо Васко продължава да изяснява по какъв начин Ким Ир Сен съумява да сътвори комунистически режим, значително самостоятелен от Съветския съюз.

С отговорността да провежда авангарда на корейската гражданска война се появява младият Ким Ир Сен, който ще управлява процеса на определяне на диктатурата на пролетариата в Корея през идващите седем десетилетия.

Вместо да се придържа към политиката на Комунистическата партия на Корея – инструмент на сталинистката администрация – Ким Ир Сен основа през 1926 година Съюза за победа над империализма (СПИ), провеждайки политика, самостоятелна от Комунистическата партия на Третия интернационал.

На церемонията по основаването на СПИ Ким Ир Сен изнесе тирада, в която съобщи, че:

Тъй като СПИ поема, по име и в реалност, задачата за събаряне на империализма, неговата стратегия би трябвало да откри непосредствената задача за заличаване на японския империализъм, върлия зложелател на корейския народ, реализиране на освобождението и независимостта на Корея и поддържане като бъдеща задача на построяването на социализма и комунизма в Корея, премахването на всички форми на империализма и построяването на комунизма в целия свят. (Да свалим империализма, 17 октомври 1926 г.)

Идеята за самостоятелност на националните маси за осъществяване на революцията произтича от личната колониална обстановка на Корея и от битките против други браншове на революционното придвижване (като националистите и Комунистическата партия).

Масите би трябвало да имат класова самостоятелност във връзка с буржоазния шовинизъм, сталинизма и, явно, империализма. Тази концепция ще бъде доразвита и ще докара до формалната идеология на севернокорейската работническа страна, водена от Ким Ир Сен: философията на чучхе.

Това е идея, която значи, че е належащо да се разчита на личните сили, като по този метод е разграничаване сред придвижването, което ще поведе революцията и ще вземе властта в Северна Корея и други браншове като корейски националисти и сталинисти, както и, на интернационално равнище, идеологическа опорна точка за политическата самостоятелност на севернокорейския режим във връзка с руската администрация.

През 1930 година се организира Калунската конференция на Комунистическата младежка лига и Антиимпериалистическата младежка лига. По този мотив Ким Ир Сен прави нови изказвания по отношение на непрекъснатия темперамент на корейската гражданска война:

(...) Следователно главната задача на Корейската гражданска война е да смъкна японските империалисти и да завоюва корейската самостоятелност и в това време да ликвидира феодалните връзки и да вкара народна власт. (…)

Ние няма да спрем на половина в завършването на антиимпериалистическата и антифеодалната демократична гражданска война, само че ще я трансформираме в гражданска война, с цел да изградим социалистическото и комунистическото общество и по този метод да правим международната гражданска война. Завършването на Корейската гражданска война е огромна услуга за ускорение на международната гражданска война. (Пътят напред за Корейската гражданска война, юни/юли 1930 г.)

Подобна политика опонира на диктата на Третия интернационал на Сталин, който проповядва „ революцията на стадии “, в която демократичната гражданска война би трябвало да бъде подкрепена от пролетариата, само че водена от буржоазията, с цел да се образува капиталистически режим, който ще извърши демократични промени и, едвам тогава пролетариатът може най-сетне да вземе властта.

В резултат на тази конференция беше основано въоръжено национално освободително придвижване, Корейската революционна войска, която по-късно ще бъде наречена Антияпонската национална партизанска войска и по-късно Корейската национална революционна войска.

Докато сталинизмът, на световно равнище, принуди комунистическото придвижване, което беше под негово въздействие, да остане отпред на империалистическата буржоазия в печално известните национални фронтове, като по този метод отстрани класовата самостоятелност на пролетариата и се приспособява към буржоазната народна власт, в Корея революционерите взеха оръжие, с цел да победят империализма и да извършат революцията.

Това, което Ким Ир Сен направи, както и Фидел Кастро по-късно, беше да накара пролетариата да управлява революционния развой, разчитайки първо на селяните и по-късно на други браншове, потиснати от японския империализъм, в това число пластове от дребната буржоазия и националната буржоазия, чиито ползи опонират на тези на жителите.

Но той в никакъв случай не е поставял работническото придвижване зад тези браншове. Напротив: учредена през 1936 година, Асоциацията за възобновяване на отечеството беше единен фронт, чиято съществена цел и резултат беше набирането на стотици хиляди корейци в редиците на революцията, което беше подтик за въоръжената битка, която в никакъв случай не е зарязан от Ким Ир Сен, като по този метод се опълчва на общата политика на сталинизма.

По отношение на този развой Ким Чен Ир (син на Ким Ир Сен и негов правоприемник като водач на Северна Корея) отразява следното:

" Поради обстоятелството, че в предишното страната ни е изостанало, полуфеодално и колониално общество, работническата класа не е многочислена, само че като контингент с най-силен блян към самостоятелност и революционен дух, тя съставлява ядрото на силите на революцията.

От демократичния, антиимпериалистически и антифеодален стадий великият лидер [имайки поради своя баща] преглежда служащите като членове на ръководещата класа на революцията и взема техните претенции и тези на нацията като насочна точка на всичките си политики и насоки.

В нашата страна всички процеси на революцията, от антиимпериалистическата на националното избавление и демократичната антифеодална, до социалистическата и нейното създаване, беше осъществено сполучливо под управлението на работническата класа. (Нашият социализъм, концентриран върху националните маси, е несломим, 5 май 1991 г.) "

По този метод, посредством този революционен развой, който съчетава въоръжената битка в планините с организацията на работническата класа в градовете посредством Народни комитети, комунистите, водени от Ким Ир Сен, поемат властта в Корея след провалянето на Япония във Втората международна война, през 1945г.

Превод: СМ

Източник: Strategic Culture Foundation

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9020Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед11794Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед10370Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед9563Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед27053 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130474Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90033Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед82934Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР