В Китай учени създадоха вирус в лаборатория от части от

...
В Китай учени създадоха вирус в лаборатория от части от
Коментари Харесай

Учени създадоха мутант на вируса Ебола и заобиколиха правилата за безопасност

В Китай учени сътвориха вирус в лаборатория от елементи от ебола, заобикаляйки нужните ограничения за биобезопасност.

Екип от учени от медицинския университет в Хъбей взе заразна болест от добитък и добави протеин, открит във вируса Ебола. Този протеин разрешава на вируса да болести човешките кафези и да се популяризира в тялото.

Тестовите животни, група хамстери, които са получили смъртоносна инжекция, " развиват тежки систематични болести, сходни на тези, диагностицирани при хора с ебола ", споделят създателите. Един от най-страшните признаци беше секретът в очите на хамстерите, който освен утежни зрението им, само че и покри повърхността на очните ябълки със струпеи.

Според откривателите тяхната цел е била да намерят подобаващ тип животно, което безвредно да имитира признаците на ебола в лабораторията, пише DailyMail. Според резултатите от опита хамстерите са идеални за задачата. По този метод учените се надяват да проучат разпространяването на Ебола и да намерят лекуване.

Отбелязва се, че опитите с вируса Ебола би трябвало да се правят в уреди с равнище на биобезопасност 4 (BSL-4), които са специфични лаборатории с висока степен на сигурност. Проблемът е, че множеството лаборатории дават отговор единствено на равнище BLS-2.

За да преодолеят този проблем, китайските учени взеха за основа вируса на везикуларния стоматит (VSV) и прибавиха част от вируса на Ебола, наречена гликопротеин. Той играе основна роля за вируса, като му оказва помощ да проникне в тялото и да болести клетките гостоприемници.

Експериментът е извършен върху 5 женски и 5 мъжки хамстера на възраст три седмици. След заразяването всички женски хамстери са имали намаляване на ректалната температура и загуба на тегло до 18%. Всички умрели за 2-3 дни.

Пет мъжки са изгубили 15% от тежестта си и са умряли от заболяване в границите на 3-5 дни. Но два мъжки съумяха да оцелеят и да наддадат на тегло с 20% повече, в сравнение с преди заразяването.

След разбор на органите на умряли животни се оказа, че вирусът се е натрупал в сърцето, черния дроб, далака, белите дробове, бъбреците, стомаха, червата и мозъчната тъкан. Но най-високите равнища на вируса са открити в черния дроб, а най-ниските в мозъка.

„ Триседмични сирийски хамстери, инфектирани с VSV-EBOV/GP, могат да играят значима роля в проучването на болесттите на зрителния нерв, породени от вируса “, ​​каза екипът.

Изследователите прибавят, че инфектираните хамстери бързо развиват признаци, чернодробен потрес, систематична зараза и тежко редовно увреждане, които са сходни на тези, следени при хора с вируса Ебола.

Авторите също акцентират, че подобен опит разрешава бърза предклинична оценка на медицинските интервенции против ебола в изискванията на BLS-2.

Изследването на вируси в лаборатории е належащо за тяхното лекуване и профилактика. Но се случват и приключвания на вируси, което може да помогне на вирусите да избягат отвън лабораториите. Официални данни от Министерството на здравеопазването на Съединени американски щати демонстрират, че произшествия с лабораторно приключване се случват всяка година и включват освобождение на следени патогени като туберкулоза и антракс.

Ричард Ебрайт, биологичен химик от университета Рутгерс в Ню Джърси, споделя, че е малко евентуално приключване по време на описания опит да е довело до необятно публикувана зараза.

„ Необходимо е да се подсигурява, че новият химерен вирус не заразява или репликира в човешките кафези и да се потвърди, че не съставлява риск от заразност, преносимост или патогенност за хората, преди да се продължи с проучване даже на равнище BLS-2 “, сподели Ебрайт.

Припомняме, шефът на ФБР по-рано съобщи, че пандемията от Covid-19 евентуално е породена от изтичане на вирус от китайска лаборатория в Ухан. Според него то е било следено от китайските управляващи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР