Европейският съюз символично се раздели с Великобритания. В Брюксел председателите

Европейският съюз символично се раздели с Великобритания. В Брюксел председателите ...

Настроенията в Брюксел в деня на раздялата с Кралството.


Европейският съюз символично се раздели с Великобритания. В Брюксел председателите на евроинституциите Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли направиха съвместно тържествено изявление.

В Брюксел е спокойно - за разлика от Лондон, няма тържества, нито шествия. Представителите на европейските институции се разделиха с Лондон, като обещаха да останат приятели на Великобритания, но без компромиси в тежките преговори, които предстоят в следващите няколко месеца.
Давид Сасоли, председател на ЕП: Този ден ще влезе в историята на ЕС. Но сега нашите институции и останалите държавите от ЕС са много по-обединени и решени да защитават това жизненоважно, не само за европейците, но и за целия свят пространство.Шарл Мишел - председател на Европейския съвет: Днес е изключителен ден за ЕС. Чувствата ни са смесени. Никога не е леко, когато някой си отива, но ние отваряме нова глава. И ние ще впрегнем цялата си енергия в изграждането на по-силен и по-амбициозен Европейски съюз.Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия: Утрешният ден не е край, а ново начало. Следващите месеци ще бъдат решаващи за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Искаме да имаме възможно най-близко партньорство, но в същото време трябва да е ясно, че Европа решително ще защитава интересите си. От утре Великобритания става трета страна за ЕС и за всички трети страни важи правилото - само който признава правилата на нашия единен вътрешен пазар, може да се ползва от облагите му.
Днес беше и последният работен ден на британските евродепутати, които се качиха на влака от Брюксел за Лондон.
Емоциите в Лондон след окончателния БрекзитЕмоциите в Лондон след окончателния Брекзит
С днешния Брекзит безспорно настъпва краят на една епоха. Противоречиви са емоциите, както в Лондон, така и в Брюксел. Как британците отбелязват този...
Още по темата След Брекзит: Какво предстои?

Източник: bnt.bg