В общо изявление председателите на евроинституциите подчертаха историческото значение на

В общо изявление председателите на евроинституциите подчертаха историческото значение на ...

Брюксел каза довиждане на Великобритания и се готви за тежки преговори.


В общо изявление председателите на евроинституциите подчертаха историческото значение на днешния ден. Но те отправиха и предупреждение към Лондон, че няма да се правят отстъпки по време на предстоящите преговори.

Все повече хора се стичат тази вечер към сградата на ЕП за да видят лично историческия момент със свалянето на знамената на Великобритания. По-рано, на кратка, но тържествена церемония, председателите на евроинституциите си взеха довиждане с Кралството. Евролидерите обаче отправиха ясни и категорични предупреждения към Великобритания.

Брекзит вече е факт. Емоциите в Брюксел отшумяват, а днешният ден е повод за размисъл не само за бъдещите отношения с Лондон, а и за бъдещето на самия Европейски съюз.
Давид Сасоли, председател на ЕП: Този ден ще влезе в историята на ЕС. Но сега нашите институциите и останалите държавите от ЕС са много по-обединени и решени да защитават това жизненоважно, не само за европейците, но и за целия свят пространство.Шарл Мишел - председател на Европейския съвет: Днес е изключителен ден за ЕС. Чувствата ни са смесени. Никога не е леко, когато някой си отива, но ние отваряме нова глава. И ние ще впрегнем цялата си енергия в изграждането на по-силен и по-амбициозен Европейски съюз.
Лондон и Брюксел имат само 11 месеца, за да договорят бъдещите си отношения, които засяват важни теми като търговията, сигурността, околната среща, пазара на труда, рибарството и много други. Европейските лидери още днес предупредиха Лондон, че отстъпки няма да има.
Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия: Искаме да имаме възможно най-близко партньорство, но в същото време трябва да е ясно, че Европа решително ще защитава интересите си. От утре Великобритания става трета страна за ЕС и за всички трети страни важи правилото - само който признава правилата на нашия единен вътрешен пазар, може да се ползва от облагите му.
Брюксел иска търговска сделка базирана на нулеви мита, нулеви квоти и нулев дъмпинг. Главният преговарящ Мишел Барние вече се готви за преговори, много по-тежки от досегашните.

По време на преходния период Великобритания ще продължи да спазва европейските правила и закони, без да е представена в евроинституциите и без да участва във взимането на решения.
Бизнесът на Острова в очакване на БрекзитБизнесът на Острова в очакване на Брекзит
Краят на една епоха - след 47 години Великобритания се сбогува с ЕС. Над 3,5 години продължиха тежките преговори по развода. Станахме свидетели на няк...
Още по темата След Брекзит: Какво предстои?

Източник: bnt.bg