Британците се разделиха с Европейския съюз. Брекзит стана реалност тази

Британците се разделиха с Европейския съюз. Брекзит стана реалност тази ...

Британците се разделиха с Европейския съюз.


Британците се разделиха с Европейския съюз. Брекзит стана реалност тази нощ. Европейският съюз вече се състои от 27 страни - членки. Във Великобритания раздялата беше съпътствана с прояви на привържениците и противниците на Брекзит.

Последните минути на членство в ЕС. И посланието на премиера Борис Джонсън към нацията.
Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Тази вечер напускаме Европейския съюз. За много хора това е удивителен момент, момент, който те мислеха, че никога няма да настъпи. Мнозина, разбира се, изпитват тревога и загуба. А трета, може би най-голямата група, се безпокояха, че цялата тази политическа препирня няма да свърши. Разбирам всички тези чувства и нашата работа като правителство, моята работа, е да обединим страната и да я поведем напред. Но най-важното, което искам да кажа е, че тази вечер не е краят, а началото.
Думите му ознаменуваха края на един незабравим за британците ден.

Привържениците на Брекзит празнуваха деня, който очакваха отдавна.

Стотици се събраха на площада на Парламента с национални знамена и приповдигнато настроение.

Хора от всички възрасти, с едно общо чувство.

За много британци обаче раздялата е повод за тъга, огорчение и гняв. Привържениците на оставането също организираха събирания, макар и скромни по мащаби, за да напомнят за своята кауза.

Гневът и иронията им са насочени към премиера Борис Джонсън, дори наричат деня на напускането - Денят на Борис.

Когато страстите от паметната нощ и от последните бурни месеци утихнат, Брекзит ще остане част от историята и тема, от която всички на острова ще искат да се починат.
Още по темата След Брекзит: Какво предстои?

Източник: bnt.bg