Преговарящите по иранската ядрена програма ще се срещат днес във

...
Преговарящите по иранската ядрена програма ще се срещат днес във
Коментари Харесай

Във Виена днес се подновяват преговорите за ядрената програма на Иран

Преговарящите по иранската нуклеарна стратегия ще се срещат през днешния ден във Виена след месеци на застой, с цел да се опитат да възобновят процеса и да спрат бързия софтуерен прогрес на Техеран, съобщи Франс прес.

За първи път от март насам всички страни (Иран, Русия, Китай, Франция, Англия и Германия) ще срещат, с присъединяване и на Съединени американски щати, с цел да спасят " агонизиращото " съглашение от 2015 година, чиято цел беше да попречи на Ислямската република да се снабди с нуклеарно оръжие.

Този нов кръг от договарянията, почнали през април 2021 година, " би могъл да даде опция за поправяне на задачите и за придаване на нов подтик, нужен за пресичането на финиша ", сподели за Агенция Франс Прес Ели Геранмайе, анализаторка в Европейски съвет за външна политика (ЕСВП).

На път за австрийската столица лидерът на иранския преговорен екип Али Багери прикани Съединени американски щати " да употребяват тази удобна опция да работят отговорно ".

Очаква се диалозите да се водят в двореца " Кобург " под егидата на координатора на Европейския съюз Енрике Мора, който ще има задачата да реализира " совалка " сред американската делегация и останалите участници.

Пратеникът на Вашингтон Робърт Мали, който също чакат във Виена, нормално отсяда в различен хотел в региона, защото Техеран не желае директен контакт. В известието, в което разгласи пътуването си, той охлади ентусиазма.

" Очакванията ни са премерени, само че Съединени американски щати са подготвени добросъвестно да се опитат да реализират съглашение. Скоро ще разберем дали и Иран е подготвен за същото ", написа той в Туитър.

След неуспеха на договарянията сред американците и иранците в Катар в края на юни ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел показа на 26 юли план за компромис и прикани страните да го одобряват, с цел да се избегне " рискова рецесия ".

Иран също предложи хрумвания и се надява те да бъдат разисквани на този кръг от договаряния, означи през вчерашния ден представителят на външното министерство Насер Канани.

Европейски посланик, основан във Виена, приветства " срещата, която показва волята на всички да продължат да вървят напред ". " Това е нещо позитивно, само че в това време няма безусловно никакви гаранции ", предизвести той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР