Преглед на оригинала Според екоминистерството това е адекватен начин да

...
Преглед на оригинала Според екоминистерството това е адекватен начин да
Коментари Харесай

Екоминистерството крие какво се случва с природен парк "Странджа"

Преглед на оригинала Според екоминистерството това е съответен метод да се даде цялостен достъп до информация и това е качество на документите, задоволително, с цел да бъдат те прочетени.

Автор: Капитал Документ
Отговор на Министерство на околната среда и водите
Откритост, меродавност и цялост на информацията. Това са първите три правилото, разказани в Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). Министерство на околната среда и водите (МОСВ) обаче, най-малко в тази ситуация с проблема, за който ще прочетете по-долу, не желае да се придържа до тях.

Ведомството пробва да избегне по всевъзможен метод да даде информация за правенето на проект за ръководство на естествен парк " Странджа ". То не отговори в границите на месец на заявление по ЗДОИ (въпреки че срокът е 14 дни), след което изпрати поисканите документи в непоносимо качество - те не се четат (виж прикачения файл), а редица имена са заличени, макар че надалеч не съставляват персонални данни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Работата по проекта на Политическа партия " Странджа " е от основно значение за обществото, защото, напълно просто казано, документът ще контролира какво и по какъв начин може да се прави на неговата територия, в която има предпазени територии и зони от " Натура 2000 ". Интересът е огромен, защото в неговите граници се намира една от дребното към момента незастроени елементи от българското Черноморие - от Царево до Резово. По тази причина в региона има изявени стремежи за строителство даже в предпазените местности - да вземем за пример край плажа " Силистар ", а съществуването на признат проект ще контролира всички такива инициативи, до момента в който в този момент те се промъкват, постоянно даже по противозаконен метод. Общият организационен проект на Царево неслучайно от години също е проблем.

Вие питайте, ние не отговаряме

В края на юли " Капитал " изпрати въпроси до пресцентъра на Министерство на околната среда и водите по отношение на развиването на процедурата по правене на проект за ръководство на " Странджа ". След като не получи отговор и на наново питане, на 9 август " Капитал " изпрати заявление за достъп до социална информация по отношение на всички решения на Министерство на околната среда и водите по отношение на подготовка на проект за ръководство на Природен парк " Странджа " в интервала 2003г.-2019г., както и мненията на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) по тематиката.

След над месец безмълвие подадохме тъжба против така наречен " безмълвен отвод " на ведомоството - случаите, в които то просто не съблюдава законовия 14-дневен период - на 10 септември.

На 20 септември Министерство на околната среда и водите изненадващо въпреки всичко изпрати отговор с решение на основния секретар на институцията, че дават цялостен достъп до поисканата информация. Както може да се види от атачмънта, страниците са с потресаващо качество и няма по какъв начин да бъдат разчетени. В момента се чака отговор на искане на съображение член 22 от ЗДОИ за допълнение, защото предоставената по този метод информация е непълна и неточна.

Няколко неща въпреки всичко вършат усещане в сякаш цялостния отговор на минситерството:

- Заличени са имената на членовете на ВЕЕС, както и даже името на министъра на околната среда през 2004г., като че ли са персонални данни. В случая това е неуместно, тъй като това са обществени фигури, които са работили в професионално качество. Бърза информация в интернет демонстрира, че това е Долорес Арсенова по време на държавното управление на Симеон Сакскуборготски.

- Виждат се длъжностите на тези членове: измежду тях са зам.-министър на околната среда и водите, шеф Дирекция Природен парк " Странджа ", както и представители на Басейновата дирекция за черноморския регион и РИОСВ–Бургас. Без право на глас в съвещанието вземат участие кметът и основният проектант на община Царево (където попада околност " Силистар " ), както и зам.-кмета на Малко Търново.

Всъщност министерството не за първи път крие информация за работата на ВЕЕС, макар че той е одобрявал решения по значими и постоянно противоречиви проблеми, като " Южен поток ", трасето на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле и измененията в проекта за ръководство на парк " Пирин ". Миналата година Министерство на околната среда и водите отхвърли и достъп на " Дневник " до стенограми от съвещанията.

Преди дни то завоюва антинаградата " Катинар " на Програма " Достъп до социална информация " за " утежняване на практиките по даване на достъп до информация и по-конкретно за отводите да даде достъп до позволения, които е издало на въглищни централи да изгарят боклуци за пробни цели – информация, обвързвана със здравето и живота на хората ".

През май 2019г., по време на конференция министърът Нено Димов отговори на въпрос на " Капитал " от кое място е пристигнало в допълнение еврофинансиране на ограничения за въздуха с въпрос: " От коя медия сте вие? ", след което добави, че неразбираемо, че парите били " от дотацията на вестник " Капитал ".

Къде е заровено кучето

От една страна, тематиката за проекта за ръководство на парк " Странджа " е сензитивна, тъй като подготовката на подобен липсва, макар че се приготвя от 20 години. " Планът за ръководство бе създаден в интервала 1999 - 2003 година Поради възраженията на общините Малко Търново и Царево той бе връщан, преработван и последно подаден през септември 2006 година в Министерство на околната среда и водите и от този момент до през днешния ден не е насрочвана дата за разглеждането му ", написа на формалния уебсайт на парка. Освен общините закъснение в процедурата са причинявали и Висшият експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите, който години наред не го е обсъждал, а по-късно и самото министерство губи дело за безучастие, което фондация " Биоразнообразие ", които се занимават с изработването на проекта, завежда.

В сегашния си отговор до " Капитал " Министерство на околната среда и водите твърди, че фондация " Биоразнообразие " е поискала нарастване на периода за работата през 2011г., като след това не го спазила и " не е провеждала с Министерство на околната среда и водите следваща преписка по отношение на плана ". Всъщност през 2014г. проектът беше подготвен за трети път, оповестиха тогава от фондацията.

Петко Цветков разяснява в този момент пред " Капитал ", че не са го внесли тогава. Планът се финансираше по Българо-швейцарската стратегия, като парите по него са свършили и след 2005г. фондацията е работила безплатно, разяснява Цветков. През 2013г. пък община Царево не им е предоставила нужните данни за инвеститорски интерес в региона.

Част от информацията в направения преди години проект към този момент е остаряла. " Нашата виновност е, че не сме го върнали [на МОСВ] и не сме споделили категорично да търсят различен метод ", добави Цветков.

Самото Министерство на околната среда и водите не е предприемало никакви действителни стъпки за възобнови или задвижи процеса през последните години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР