Предвижда се през 2020 г. да бъде отворен граничният пункт

...
Предвижда се през 2020 г. да бъде отворен граничният пункт
Коментари Харесай

Пускаме ГКПП Рудозем-Ксанти през 2020 г.

Предвижда се през 2020 година да бъде отворен граничният пункт Рудозем-Ксанти. Това стана ясно на провелия се в Ксанти конгрес по програмата за трансгранично съдействие сред България и Гърция, чиито ръководители са зам.-министъра на районното развиване и благоустройство Деница Николова и зам.-министъра на стопанската система и развиването на Гърция Статис Янакидис.

Сред тематиките, които разискаха държавниците от двете страни, бяха осъществяванията на стратегическите планове - построяването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти и пътните връзки към него, както и отбраната от наводнения в трансграничния район.

И двете страни показаха подготвеност за отваряне на пункта Рудозем-Ксанти, а планът беше избран като предпочитан. Според предварителните прогнози на участниците в съвещанието той ще бъде приключен и пуснат в употреба през 2020 година

На срещата бяха утвърдени изискванията за набиране на планове за дребни и междинни предприятия, които да развият своя потенциал в трансграничния район и да допринесат за икономическия напредък и претовареност. Общата стойност е 10 милиона евро, а всяко дружество може да получи финансиране до 200 хиляди евро. Съфинансирането от страна на бенефициентите ще бъде 35 %, а оптималната стойност на всеки план може да възлиза на 600 хиляди евро.

Областният шеф на Хасково Станислав Дечев съобщи, че сходен тип планове ще бъдат финансирани за първи път, което е голям триумф за България и Гърция и най-много за компаниите от пограничните региони.

Припомняме, публичната поръчка за строителството на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рудозем - Ксанти " беше стартирана през предишния месец май от регионалния шеф на Смолян Недялко Славов. През юни тази година обаче компания спря процедурата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР