Предвижда се двойно увеличение на финансовата подкрепа, която Община Видин

...
Предвижда се двойно увеличение на финансовата подкрепа, която Община Видин
Коментари Харесай

Община Видин ще отделя повече финансови средства за подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми

Предвижда се двойно нарастване на финансовата поддръжка, която Община Видин дава на лица и двойки за осъществяване на действия по асистирана репродукция. Това е една от измененията, заложени в показания на публично разискване през днешния ден Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника на Община Видин за финансово подкрепяне на проучвания и процедури при лекуването на лица с репродуктивни проблеми, признат с Решение №163, взето с Протокол №9 от 02.10.2020 година на Общински съвет – Видин.

„ Днешното публично разискване е следващото доказателство за грижата на Община Видин за младежите и ангажираността ни към решаването на техните проблеми “, сподели Борислава Борисова, заместник-кмет „ Хуманитарни действия и обществена политика “, при започване на събитието, което се организира в залата на Общинския съвет (ОбС). Целта на разискването е заинтригуваните лица да се срещнат с препоръчаните нови благоприятни условия за подкрепяне на двойки, отговарящи на условията на Центъра за асистирана репродукция, осъществяване на действия по асистирана репродукция, както и по-широка осведоменост и дейно включване на жителите, изясни Борисова. Тя посочи, че планът за изменение и допълнение на правилника е оповестен на интернет страницата на Община Видин още на 17 ноември 2022 година.

Първият устав за подкрепяне на двойки с репродуктивни проблеми бе признат през 2019 година, с което бе сложено началото на една нова за нашата Община поддръжка, която към този момент дава своите позитивни резултати. През 2020 година бе признат нов устав, с който се усилиха допустимите медицински действия за финансиране. „ Общият брой на подадените заявки за миналите три години е осемнадесет, утвърдените досега двойки са дванадесет, като имаме три родени бебета “, сподели заместник-кметът. И добави, че в хода на взаимната работа с лекари-специалисти по акушерство и гинекология, икономисти и финансисти и с оглед интензивно изменящата се икономическа и финансова обстановка, са се откроили някои аспекти от процедурата, които следва да бъдат усъвършенствани. „ Важен акцент в препоръчаните промени е обвързван със средствата за финансово подкрепяне. До момента всяка година Община Видин заделяше 10000 лева за подкрепяне с до 1000 лева на 10 двойки с репродуктивни проблеми. Сега актуализираме тази сума и за една двойка поддръжката ще бъде до 2000 лева Тоест, Община Видин се ангажира да задели 20000 лева от своя бюджет за подкрепяне на наши съграждани, преминаващи през инвитро процедури “, акцентира Борислава Борисова.

Другите промени и допълнения в правилника плануват в предлагането, което кметът на Общината прави до Общинския съвет (ОбС) за разпределяне на финансовата помощ, отсега нататък да е включен и лист на лицата, на които тя се дава. Това се прави за бистрота и вярно заявяване и отчитане на обществените финансови средства. Друга смяна е, че към първичните финансови документи, които ще могат да дават кандидатстващите за финансовата поддръжка, с изключение на фактури и банково бордеро се прибавя и фискален бон, когато фактурата е платена в брой.

С всичко това се цели повече хора с репродуктивни проблеми да имат опция за осъществяване на действия по асистирана репродукция, да се подкрепят двойки, отговарящи на условията на Центъра за асистирана репродукция, както и да се реализира резистентност на механизма за даване на финансова поддръжка от Общината, съобщи зам.-кметът Борисова. „ Както виждате, промените не са доста, само че са значими и са ориентирани извънредно към подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми, като част от обществената политика и ангажираността на общинското управление към жителите. Убедена съм, че всички, които имат потребност от финансово подкрепяне за осъществяване на процедури по асистирана репродукция, ще се възползват от опцията, която Община Видин дава “, показа тя.

След днешното разискване следва да бъде импортирано предложение от кмета на Община Видин за разглеждане на идното съвещание на Общински съвет. Ако то бъде подкрепено от общинските съветници, ще бъде разгласен и първият за 2023 година банкет на документи за подкрепяне. Планира се това да се случи още през февруари, като информацията ще бъде оповестена на интернет страницата на Общината. До края на годината ще има още един банкет, който най-вероятно ще е в интервала юли-август. Борислава Борисова напомни, че след всеки банкет на документи се привиква комисия, която преглежда получените заявки и изготвя предложение за даване на финансово подкрепяне, което се внася за гласоподаване в Общинския съвет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР