Предвид усложнената епидемична обстановка с увеличаване на броя на заразените

...
Предвид усложнената епидемична обстановка с увеличаване на броя на заразените
Коментари Харесай

От последните минути! Обявиха нови противоепидемични мерки срещу коронавируса във Враца

Предвид усложнената епидемиологична конюнктура с увеличение на броя на инфектираните лица с COVID-19 на територията на област Враца и след координиране с доцент доктор Ангел Кунчев - Главен държавен здравен контрольор, заради възходящата заболяемост в област Враца и регистрираните отрицателни трендове във връзка с разпространяването на COVID-19 на регионално равнище, регистрирана 14-дневна заболяемост - 643,3 на 100 000 население за последните две седмици и след извършено съвещание на Областния действен щаб, със заповед на шефа на РЗИ – Враца влизат в действие следните спомагателни краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на област Враца, които могат да бъда изменени според от развиването на епидемиологичната обстановка на територията на област Враца:
- От 17.03.2021 година до 31.03.2021 година се преустановяват присъствените образователни занятия в учебните заведения за учениците от пети до дванадесети клас. Присъствените образователни занятия в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение да се организират в сходство с направените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и учебното обучение през образователната 2020-2021 година в изискванията на COVID-19, оповестени на интернет страницата на Министерство на образованието и науката.
- За интервала от 16.03.2021 година до 31.03.2021 година са в действие следните краткотрайни противоепидемични ограничения
- Преустановява се присъствения образователен развой във филиалите на висшите учебни заведения. Изключение се позволява за на практика извършения и изпити.
- Преустановяват се присъствените занимания в центрове за поддръжка на личностното развиване.
- Преустановява се провеждането на планов банкет и планова оперативна активност в лечебните заведения за болнична помощ.
- Провеждането на конферентни мероприятия, семинари, изложби, образования на възрастни и други публични мероприятия в присъствена форма се позволява при претовареност на местата до 30% от общия им потенциал на закрито при съблюдаване на физическа отдалеченост от 1.5 м и наложително носене на защитни маски за лице.
- Въвежда се наложително носене на защитни маски на открити пространства при скупчване на повече хора - пазари, борси, изложби, централни улици, площади и при осъществяване на проведени мероприятия.
- Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, театрални прояви, концерти, занятия от танцовото, креативното и музикално изкуство) могат да се провеждат и организират при претовареност на местата до 30% от общия им потенциал на закрито, при настаняване на феновете минимум през една седалка и при съблюдаване на физическа отдалеченост от 1.5 м и наложително слагане на защитни маски за лице.
- Всички групови и самостоятелни спортни мероприятия с подготвителен и спортен темперамент за всички възрастови групи на закрито и намерено се организират без аудитория.
- Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с проведен превоз и груповите визити на туристически обекти.
- Посещенията в заведения за хранене и развлечения по смисъла на член 124 от Закона за туризма, игралните зали и казината, като се изключи нощни заведения, бар-клубове, пиано-барове и нощни питейни заведения, които са с прекратена активност, се позволяват при потребление на не повече от 30% от потенциала им, обезпечаване на физическа отдалеченост от 1.5 м сред облегалките на най-близко разположените столове от две прилежащи маси, като не се позволяват повече от 6 индивида на една маса.
- Заведенията по миналата точка работят при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, въведени със заповед на министъра на опазването на здравето с лимитирано работно време в границите сред 6.00 и 22.00 часа. През останалите часове на денонощието се позволяват единствено доставки по домовете.
- На всички пазари, борси и базари се основава организация за еднопосочно придвижване и обезпечаване на отдалеченост от минимум 1.5 м сред посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
- Всички физически и юридически лица, които са притежатели или ръководят търговски, административни или други обекти, които дават услуги на жителите и чиято активност не е прекратена с актуалната заповед, основават организация за надзор на броя на клиентите в съответния обект, като не позволяват повече от 1 човек на 3 кв. м и без защитна маска.
- Всички работодатели, според от спецификата и опциите на съответната трудова активност провеждат работния развой на служащите /служителите в отдалечена форма (работа от разстояние/надомна работа), където е допустимо. Когато това е невероятно, работодателите провеждат провеждането на засилени противоепидемични ограничения в работните пространства, включително филтър, стерилизация и проветряване, инструктаж за съблюдаване на персонална хигиена на личния състав и не позволяват чиновници или външни лица с прояви на остри заразни болести.
- Носенето на защитни маски за лице в закрити публични места е наложително. Изключение се позволява за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, спортуващите навън и закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия и други сходни по време на изявленията им, водещите и гостите в телевизионни излъчвания, когато са на разстояние 1.5 м.
- В профилираните институции за даване на обществени услуги и такива за обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни не се позволяват визити на външни лица.
- Кметовете на общини, ОД на Министерство на вътрешните работи, ОДБХ и РЗИ наблюдават за съблюдаване на противоепидемичните ограничения в заведенията за хранене и комерсиалните обекти. За неспазването на въведените ограничения се постановат избраните в нормативната уредба и вътрешните административни актове на министъра на опазването на здравето наказания.
- Кметовете на общини дефинират лицата, които правят надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения за всяко обитаемо място в област Враца.
- Нарушенията на въведените с актуалната Заповед противоепидемични ограничения се откриват по реда на член 209а от Закона за здравето – се откриват с актове, формирани от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, избрани от шефа на районната здравна ревизия, длъжностни лица, избрани от шефовете на регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи, или длъжностни лица, избрани от кметовете на общини.
- Наказателните постановления се издават надлежно от шефа на съответната районна здравна ревизия, шефа на съответната регионална дирекция на Министерството на вътрешните работи и кмета на съответната община.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР