Предстояща изложба под наслов Другите българки, която е планирано да

...
Предстояща изложба под наслов Другите българки, която е планирано да
Коментари Харесай

Селото на Майстора на бунт срещу транссексуалните "модели" на гения

Предстояща галерия под наслов " Другите българки ", която е планувано да бъде открита на 8 март в столичен клуб, провокира в задатък остра дискусия и скандал в българското общество, защото ще показа фотографски тълкования по известни картини на Владимир Димитров-Майстора, в които обаче са употребявани транссексуални модели.

Консервативните среди се разгневиха още повече и от обстоятелството, че планът е спечелил държавно финансиране в размер на 10 000 лв. от Национален фонд " Култура " към Министерство на културата, по времето на служебния кабинет.

Сега патриотично придвижване на Станислав Недков-Стъки изиска обаче оставката на министър Атанас Атанасов, а с остра позиция излязоха и от Вътрешна македонска революционна организация, като настояха изложбата да бъде спряна, тъй като съгласно тях наскърбява паметта на Майстора и унижава българската просвета, общество, дамите и всеки един българин. Ежедневни обиди и дебелашки мнения против сегашнияя министър прави и Станислав Трайков, който работеше в министерството по време на предходния министър.

А създателят – образният актьор Михаил Вучков, работи от 2010 година над плана и желанието му е фрагментите с транссексуални дами в национални носии на фона на цветя да влияят като картини, като творби на изкуството.

Фотографските възстановки вършат паралел с картините на Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е била сходна с тази на транс българката през днешния ден, счита той.

За него по никакъв начин не е било елементарно да откри модели за фотосесията, защото " огромна част от транссексуални те хора у нас се опасяват да се разкрият, с цел да не бъдат атакувани ", споделя той.

Именно това е била повода да се насочи към тази общественост, с цел да я направи по-видима за обществото. Жестът му и обществената задача, която си е сложил, обаче към този момент очевидно не среща схващане.

А в кюстендилското село Шишковци, където към 30 години е живял и рисувал художникът Владимир Дмиитров-Майстора, оповестиха, че изпращат писмо до министър ръководителя Кирил Петков и до министъра на културата Атанас Атанасов с безапелационната молба да спрат считаната от цяло Кюстендилско за посягане и подигравка с художника, " фотографска галерия, която показва част от творбите на Майстора с лица на хора, които са си сменили пола ", разгласи пред БНР кметът на Шишковци Илияна Петрова.

В селото са безапелационни, че в случай че няма своевременна интервенция на премиера и на министъра на културата да спрат готвената за 8 март галерия в София, то селото се подвига на митинги.

" Ние сме потресени! Просто имам позвънявания от хора, които са излезли от село Шишковци преди 30-40 години, живеят във Варна, в Русе. Хората се обаждат! Просто ситуацията е неповторима... Ще пуснем писмата на уеб страницата на Министерския съвет. Отворени писма сме написали, в които ги молим за подпомагане, да не се случва всичко това. Преди малко разгласих в групата на Шишковци фотография на моя баба, картина на моя баба и не желая тя да бъде сменена. Много е неприятно. Хората тук имат наследници, моделите имат внуци и правнуци... Това е огромен удар за Шишковци ", споделя и Илияна Петрова.

А измежду транс моделите в изложбата на Михаил Вучков са Данита Мейсън, Иванова Емили, Жулиета Интергалактика, Лайла Аградо, Маги Пападополова, Наташа Рич, Ребека Тайгър Кеш, Мелиса Рангелова, до неотдавна известна като културиста Тихомир от риалити формата " Фермата ". 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР