Предстои сключването на договори за строителството на 4 нови реактора

...
Предстои сключването на договори за строителството на 4 нови реактора
Коментари Харесай

Богомил Манчев: Абсолютно реалистично е да се построят 4 нови реактора

Предстои сключването на контракти за строителството на 4 нови реактора - 2 за Козлодуй и 2 за АЕЦ " Белене ", оповестиха през вчерашния ден от служебното държавно управление: 
" Абсолютно е реалистично " - счита шефът на " Булатом " Богомил Манчев, заяви самият той в предаването " Лице в лице " по БТВ и разясни: 

" Аз най-малко от 4 години го приказвам това и през вчерашния ден държавното управление разгласи, че мислим на две площадки по какъв начин да изградим 4 реактора. Какви тъкмо ще бъдат, е друго, тъй като огромното благосъстояние на нашата страна е, че имаме две лицензирани нуклеарни площадки. Това е едно от най-трудните неща да има една страна в гъсто обитаем регион, както е Европа. Ние ги имаме. 

Ако се довършва планът със западните компании, не би трябвало да се прелицензира площадката, би трябвало да се направи ренотификация на плана от притежателя - някаква планова компания, наречена " Белене ", само че благосъстоятелност на българския енергиен холдинг. Това касае и 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ", така наречен нови мощности, които би трябвало да бъдат отделени като планова компания отвън структурата на АЕЦ " Козлодуй ", и те по същия метод би трябвало да получат нотификация на Европейската комисия по енергетика и за двата плана. 

Този план има лицензирана площадка за 2000 мегавата за двата блока, другият има лицензирана една площадка за 1000 мегавата, всички специалисти считаме, че би трябвало да създадем два блока, не да поръчваме един. Така ще спестим сред 3 и 4 милиарда непотребни пари. "  

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР