Представяте ли си световно първенство по футбол без двамата най-добри

...
Представяте ли си световно първенство по футбол без двамата най-добри
Коментари Харесай

Мондиал без CR7, Меси, Буфон, Бейл и Модрич? Подгответе се и за това

Представяте ли си международно състезание по футбол без двамата най-хубави играчи на планетата? Ако ли не, започнете, тъй като в понеделнишката вечер могат да се оправдаят най-лошите интуиции и както Лионел Меси, по този начин и Кристиано Роналдо да не съумеят да потвърдят наличието си на Мондиал 2018 в Русия. Двамата обаче не са единствените футболисти от върховото равнище, които може да пропуснат най-голямото съревнование, тъй като много от обичайните сили са застрашени от същата тежка орис.

Несъмнено в най-тежка позиция от всички е Аржентина на Меси. Един мач преди края на квалификационния цикъл „ ла албиселесте” е, към сегашния миг, отвън борда: на 6-о място в класирането в зона КОНМЕБОЛ. Ако „ гаучите” паднат на посетители на Екуадор, автоматически остават отвън Мондиала. Драмата обаче е там, че тимът на поелия го по неотложност Хорхе Сампаоли престана да зависи самичък от себе си и даже и победа няма да го класира непосредствено за форума в Русия.



Към момента шест отбора се борят за трите оставащи места, даващи право на автоматизирано класиране, плюс едно за плейофите: Уругуай (28 точки), Чили (26), Колумбия (26), Перу (25), Аржентина (25) и Парагуай (24). Ако „ ла албиселесте” победи, ще си обезпечи най-малко присъединяване в плейофите, защото Перу и Колумбия излизат в директен конфликт и по този начин най-малко единият ще даде опция на отбора на Меси да го изпревари. При тъждество в Екуадор „ гаучите” ще зависят от други резултати и карамболи.

При Кристиано Роналдо нещата наподобяват малко по-лесни. Сега водач в група В е Швейцария с 27 точки пред Португалия с 24, а ориста реши последният дуел да е сред тях. Ако иберийците съумеят да надделеят на „ Ещадиу да Луж”, ще се класират за Мондиала, но в противоположен случай ще би трябвало да търсят вход към Русия през плейофите – два мача, които могат да лишат сегашния европейски първенец от присъединяване на международните финали.



Меси и Кристиано обаче не са единствените асове с сложни задания. В Южна Америка завързаното състояние значи, че Чили на Артуро Видал и Колумбия на Хамес Родригес нямат обезпечено наличие в Русия и даже може да пропуснат форума. Няколко европейски сили също са притиснати до въжетата: Нидерландия, Хърватия и Уелс.

Най-ясно стоят нещата при „ оранжевите” и Ариен Робен, които, при осигурилата си класирането Франция, спорят с Швеция за 2-рото място в групата си и за краен триумф са длъжни да победят с най-малко 7 гола разлика (заради разгрома от скандинавците над Люксембург в събота с 8:0). „ Лалетата” се нуждаят от същинско знамение, с цел да запазят шансове за присъединяване в Мондиала, а то наподобява прекомерно необикновено поради люшканията им в търсенето на ново лице при промяната на поколенията в отбора.



И тук идва първият чудноват проблем, що се отнася до европейските плейофи. Само осемте приключили на 2-ро място в 9-те групи ще получат право да спорят в баражите в конфликт на два мача на разменено гостуване… само че с една оригиналност – няма да се броят извоюваните точки от мачовете със приключилия на последното място в групата.

При това състояние все още отстранена е Хърватия на Лука Модрич, която има 11 точки, колкото и Уелс на Гарет Бейл. Ако двата тима победят в последния си мач, надлежно против Украйна и Ирландия, ще изхвърлят Словакия от плейофите, а в случай че единият победи и другият не го стори, ще се класират Словакия и спечелилият всред Хърватия и Уелс. При две равенства, това на хърватите ще би трябвало да е с най-малко два вкарани гола повече, а при един повече индикаторите ще се изравнят и ще се гледат индикаторите по феърплей и вероятно ще се тегли чоп.





В никой случай обаче нещата няма да са елементарни. В група D Сърбия води с 18 точки пред тимовете на Уелс (17) и Ирландия (16), които ще се изправят един против различен в Кардиф и могат да се целят освен към плейофите, а даже и към 1-вото място. Макар че за това им е нужна невероятна победа на Грузия като посетител против „ плавите”.

При Хърватия в група I има паралел. Исландия води с 19 точки, следвана от хърватите (17) и Украйна (17), които също се срещат в директен конфликт и до момента в който тъждество ще изхвърли и двата тима от сметките, победа може да изведе до върха в невероятния случай на победа на опашкаря Косово над водача Исландия.

 Вече много именити футболисти останаха отвън Мондиала: Петер Чех с Чехия, Давид Алаба с Австрия и Арда Туран с Турция. Несъмнено обаче изпъква казусът с Джанлуиджи Буфон и Италия, които ще би трябвало да минат през баражите по пътя към Русия. Тази вечер ще се решат много от квотите за Мондиала. Определено ще е вечерта на долепените до ушите радио транзистори. Суперзвездите ще треперят до дъно.
Рубен Родригес, „ Ел Конфиденсиал”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР