Представителите на сръбдското малцинство,, работещи в косовските институции, ще напуснат

...
Представителите на сръбдското малцинство,, работещи в косовските институции, ще напуснат
Коментари Харесай

Вучич: сърбите в Косово започват да напускат институциите, полицията и съда

Представителите на сръбдското малцинство,, работещи в косовските институции, ще изоставен работните си места, в случай че не бъде реализирано съглашение за преустановяване на тяхното " гонене ", сподели в неделя сръбският президент Александър Вучич.

" Ако преследването на сърбите не бъде спряно, политиците ще изоставен всички косовски институции през идващия месец, а по-късно съдиите и служителите на реда ще последват образеца им до края на септември ", сподели той на конференция, свикана след среща със сърби от северната част на Косово, която граничи със Сърбия.

Напрежението сред Косово и Сърбия се съживи през последните седмици, повече от две десетилетия откакто въздушните удари на НАТО прогониха сръбските сили от Косово, с цел да спрат насилието против болшинството албанци. Русия, съдружник на Сърбия, изрази угриженост, напомня " Ройтерс ".

Разговорите, спонсорирани от Европейския съюз (ЕС) в Брюксел по-рано тази седмица, не съумяха да преодолеят разликите, които са главно към проекта на косовските управляващи локалните сърби да сменят номерата на колите си от сръбски на косовски.

Много сърби в Косово към този момент го направиха, само че към 50 хиляди души, живеещи на север, които считат Белград в Сърбия за своя столица, блокираха пътищата в края на предишния месец в символ на митинг против условието, преди мироопазващите сили на НАТО да се намесят като наблюдаващи за премахването им.

Ситуацията се успокои, откакто министър председателят на Косово Албин Курти се съгласи, под натиска на Съединени американски щати и Европейски Съюз, да отсрочи правилото за регистрационните номера до 1 септември.

Курти и Вучич, които организираха диалози в Брюксел, се съгласиха да възобновят полемиките преди 1 септември, с цел да избегнат по-нататъшни безредици, само че Вучич не беше оптимист от вероятностите. Той сподели, че Курти е отхвърлил всички " компромисни решения ", които е предложил.

" Аз съм в доста сложна обстановка ", сподели Вучич пред кореспонденти. " Ще търсим компромис през идващите 10 дни, само че се притеснявам, че Рубикон е преминат от дълго време. " Вучич също по този начин разкритикува НАТО за увеличението на наличието си в северната част на Косово. " Не е ваша работа да наблюдавате дали някой пресича барикадите, а да защитавате сърбите от нахлувания на косовската полиция на север ", сподели той.

Косово завоюва самостоятелност от Сърбия през 2008 година, съвсем десетилетие след партизанско въстание против репресивното ръководство на Слободан Милошевич. Ковоската Конституция подсигурява редица функции в Народното събрание и държавното управление на малцинствените сърби, само че Сърбия към момента счита Косово за неразделна част от своята територия.

Белград отхвърля да нагнетява напрежение там и упреква Прищина, че потъпква правата на сръбското малцинство. Етническите сърби съставляват 5% от 1.8-милионното население на Косово, което е 90% етнически албанци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР