Представителите на Промяната в правната комисия на НС напуснаха заседанието

...
Представителите на Промяната в правната комисия на НС напуснаха заседанието
Коментари Харесай

”Продължаваме Промяната” напуснаха заседанието на правната комисия

Представителите на " Промяната " в правната комисия на Народно събрание напуснаха съвещанието й след скандал. Те питат престъпление ли е разглеждането на законопроекти от депутати в този миг. " Най-вече в правна комисия би трябвало да се съблюдават законодателните правила. Не може да останем в тази правна комисия, диктувана от ГЕРБ, която жестоко нарушава правилника и законодателния развой ", изясни след напускането на залата Милен Матеев от Политическа партия.

Той се възмути, че ще се прегледат текстове, импортирани в последния миг, в нарушаване на най-малко 4-5 императивни алинеи от правилника на Народно събрание.

" Те задължават ръководителя на комисията да изпрати тези законопроекти за мнения до правосъдното министерство и отрасловите министерства, до цивилен организации и така нататък Въобразяват си, че като вкарат като първа точка законопроект, на който ние държим, както и такива, свързани с Плана за възобновяване, на което също държим, ще ни създадат съучастници в нарушаването на законите ", настоя Матеев. Политическа партия обаче нямало да легитимират сходен метод.

Нарушение има по отношение на законопроектите от народни представители, тъй като тези от Министерски съвет идват със мнения. Матеев акцентира, че няма законопроекти, които да са минавали през правната комисия в предното Народно събрание без мнение.

Политическа партия не желаят да вървят на избори. " Нашата стратегия от 16 точки включва те да бъдат признати посредством законопроекти, които ще бъдат импортирани. Трябва да бъдат признати всички текстове по отношение на Плана за възобновяване и бюджета за 2023 година Тогава ще сме си свършили работата в това Народно събрание ", акцентира Матеев. Всичко това обаче би трябвало да стане по законно открития ред.

На първото съвещание на правната комисия в Народно събрание новоизбраният й ръководител Радомир Чолаков изясни, че имал концепция да се стартира с леки законопроекти, по които елементарно може да се реализира консенсус. Той обаче се обърна към присъстващия министър на правораздаването Крум Зарков, който преди дни направил изказвания, че държи на антикорупционното законодателство. " В осъществяване на вашето предпочитание започваме с него. И тъй като трансформирам метода от лекото към тежкото, реших, че има 2 огромни казуса, които всяват напрежение в българското общество - антикорупционното законодателство и Изборният кодекс. Няма смисъл непрестанно да стоим в напрежение ", изясни Чолаков.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР