Представители на талибанското движение задържаха известен правозащитник в Афганистан Матиула

...
Представители на талибанското движение задържаха известен правозащитник в Афганистан Матиула
Коментари Харесай

Талибаните задържаха известен правозащитник в Афганистан

Представители на талибанското придвижване задържаха прочут правозащитник в Афганистан Матиула Веса, който провежда домашно образование за девойки в страната в подтекста на възбраната за женско обучение, наложена от управляващите, оповестява афганистанската организация, базирайки се на близки на правозащитника.

Според организацията, Веса е бил арестуван от талибаните покрай дома му в западен Кабул. Местонахождението му е незнайно.

Мисията на Организация на обединените нации за подкрепяне на Афганистан (UNAMA) в Twitter прикани краткотрайното талибанско държавно управление да уточни аргументите за задържането на правозащитника. „ UNAMA приканва де факто управляващите да изяснят местонахождението му, аргументите за ареста му и да подсигуряват, че той има достъп до законно посланичество и контакт със фамилията си “, се споделя в изказването.

По-рано специфичният докладчик на Организация на обединените нации за правата на индивида в Афганистан Ричард Бенет изрази угриженост от задържането на правозащитника, като прикани управляващите да зачитат законните права на Веса. Бенет сподели, че международната организация е " разтревожена от известията, че изтъкнат учител, водещ член на гражданското общество и създател на PenPath, е бил задържан в Кабул от талибаните ".

Веса беше арестуван в понеделник от представители на талибанското придвижване покрай дома му в западен Кабул. Местонахождението му е незнайно. Задържането на Веса идва откакто протест на дами, протестиращи против възбраната за обучение за дами и девойки, наложена от краткотрайното талибанско държавно управление, беше грубо разпилян в Кабул в неделя. Няколко участници бяха задържани.

Матиула Веса е началник на PenPath, просветителна организация, която предизвиква образованието на афганистански девойки, които са изключени от учебно заведение. След закриването на девическите гимназии неговата организация даде благоприятни условия за домашно образование на няколко хиляди души. Веса провежда и обществени акции, призоваващи управляващите да отворят учебни заведения за девойки.

Откакто поеха властта в Афганистан през август 2021 година, талибаните стопираха часовете за девойки в междинните учебни заведения и девойки в университетите. Тези решения провокираха вълна от рецензии от непознати страни и интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР