Представители на Световната здравна организация разкритикуваха безразсъдното прилагане на програми

...
Представители на Световната здравна организация разкритикуваха безразсъдното прилагане на програми
Коментари Харесай

СЗО: Бързането с бустерните дози в богатите страни ще удължи пандемията

Представители на Световната здравна организация разкритикуваха „ безразсъдното използване на стратегии за бустерни дози “, до момента в който доста небогати страни към момента изпитват усложнения при подсигуряването на първи дози ваксини против COVID-19. Според СЗО неравният достъп до имунизация може да докара до нови разновидности на вируса и да удължи рецесията, съобщи Си Ен Би Си.

„ Безразсъдното използване на стратегии за бустерни дози евентуално ще удължи пандемията, вместо да я приключи, пренасочвайки доставки към страни, които към този момент имат високи равнища на имунизация. Това ще даде на вируса повече благоприятни условия за разпространяване и разновидност “, разяснява генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Коментарите от СЗО идват в миг, в който здравните управляващи в Съединени американски щати предизвикват имунизацията с бустерни дози за всички поданици на възраст над 16 години на фона на възходящия брой на случаите на COVID-19, провокирани от разновидността Омикрон. Израел разгласи във вторник, че ще предложи четвърта доза ваксина против COVID-19 на хора на възраст над 60 години.

„ Искаме хората да могат да се събират по време на празниците “, сподели шефът на Центровете за надзор и предварителна защита на заболяванията (CDC) Рошел Валенски в изявление за Си Ен Ен. „ И безвредното събиране включва, несъмнено, имунизиране. В идеалния случай вие ще сте си сложили бустерна доза и хората към вас също ще са имунизирани “, добави той.

Тедрос обаче акцентира, че сега по-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи, свързани с COVID-19, са измежду неимунизирани хора, а не имунизирани хора, които не са си сложили бустерни дози.

„ Нито една страна не може да форсира изхода си от пандемията с бустерни дози “, сподели той.

Според международните здравни специалисти появяването на Омикрон е обвързвана точно с неравенството при разпределението на имунизациите. Смята се, че Омикрон се е появил от пациент с ХИВ в Южна Африка, където единствено 26% от популацията е изцяло имунизирано, настояват учени. Вирусът мутира по-сериозно при хора с компрометирана имунна система, където може да живее дълго време и да разбере по какъв начин да оцелява в човешкия си гостоприемник.

СЗО пресмята, че единствено половината от нейните държави-членки ще са ваксинирали минимум 40% от популацията си до края на тази година „ заради нарушавания в световното предложение “, сподели Тедрос.

„ Неравнопоставеността при имунизациите е най-ужасяващата неправда на 2021 година “, сподели Майкъл Райън, шеф на програмата за изключителни обстановки на Световната здравна организация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР