Представители на синдикатите изразиха недоволство от размера, с който се

...
Представители на синдикатите изразиха недоволство от размера, с който се
Коментари Харесай

Синдикатите не са доволни от размера на увеличението на минималната работна заплата

Представители на синдикатите показаха неодобрение от размера, с който се усилва минималната работна заплата в страната от 1 януари 2023 година, а съгласно представител на работодателите, с това нарастване се покрива инфлацията.

На последното си съвещание за годинатаМинистерският съвет дефинира размер на минималната месечна работна заплата (МРЗ)от 1 януари в размер на 780 лв..

„ С това нарастването на МРЗ ще е с 9,9 на 100 в съпоставяне със настоящия размер от 710 лева, като за по-малко от една година, това нарастване ще е тъкмо с 20 % “, сподели на брифинг през вчерашния ден служебният вицепремиерът по обществената политика Лазар Лазаров.

„ Не сме удовлетворени, от нарастването на минималната работна заплата, само че го одобряваме като стъпка в вярната посока, въпреки дребна и закъсняла. Хората чакаха много по-сериозно нарастване, поради инфлацията “, уточни по bTV президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

Според него 20% е нарастването, което би трябвало да доближат всички приходи, включително и минималната работна заплата.

„ Инфлацията се развихри през последните 7-8 месеца, цените на питателните артикули не престават да порастват – на дребната кошница, която ние купуваме, мина 50% “, изясни Пламен Димитров.

„ Да се разяснява, че е обезщетена инфлацията на приходите с този растеж – на 780 лв., това не е съществено “, счита той.

„ Имахме друго искане за минималната работна заплата “, съобщи по NOVA и Ваня Григорова - стопански консултант към другия огромен профсъюз в страната - Конфедерацията на труда „ Подкрепа “.

„ На съвещанието на Тристранния съветслед извършените диалози Лазар Лазаров съобщи, че ще увеличим заплата не на 770 лева, а на 780 лева Чудесно е, че това става, различен е въпросът, че ние казахме, че това е задоволително, в случай че бъде планувано още едно нарастване в първите месеци на 2023 година, тъй че да се компенсира инфлацията, насъбрана върху храните “, означи Ваня Григорова.

Според Васил Велев – ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) с това нарастване се покрива инфлацията.„ 780 лева, само че като прибавим към тях междинните проценти начисления става 874 лева Това е малко повече от 50% от междинната работна заплата сега. Говорим за нарастване малко оттатък най-смелите европейски условия “, сподели Велев.

Според него не това е методът хората да получат по-добър стандарт. „ Нашият апел към хората е да не чакат страната и синдикатите да им вдигнат минималната заплата, а да се квалифицират и да работят за повече “, съобщи Васил Велев.

„ Имаме най-голям растеж на междинната заплата в целия Европейски съюз у нас за последното тримесечие и то е 16%, а нарастването на минималната заплата е с 20% на годишна база “, изясни той.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР