Представители на ООН по правата на човека призовават Иран да

...
Представители на ООН по правата на човека призовават Иран да
Коментари Харесай

ООН зове Иран да не екзекутира младеж-убиец

Представители на Организация на обединените нации по правата на индивида приканват Иран да пощади живота на мъж, който би трябвало да бъде екзекутиран в четвъртък, който е наказан за обезчестяване и ликвидиране на дете, оповестява "Ройтерс ".

Амиросян Пуржафар, който е бил на 16 години, когато е наказан на гибел през септември 2016 година, една година след осъщественото от него закононарушение, е измежду повече от 80 младежи, за които е известно, че са наказани на гибел в Ислямска република.

Пуржафар е държан в пандиза в град Карадж, като в началото е планувано да бъде екзекутиран през октомври 2017 година, когато специалисти на Организация на обединените нации вършат 11-часово обжалване. Той е навършил 18 години предишния месец съгласно западния календар, оповестява Организация на обединените нации.

"Той би трябвало да бъде екзекутиран в четвъртък, 4 януари, в директно нарушаване на интернационалните стандарти за използване на смъртното наказване ", сподели Асма Джахангир, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за правата на индивида в Иран и Агнес Каламард, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за извънсъдебните, арбитражни или случайни изтезания.

"Иранските управляващи неотложно би трябвало да спрат осъществяването на изтезанието по отношение на този малолетен причинител и да анулират смъртната присъда против него в сходство с техните интернационалните отговорности ", декларират те в взаимно изказване.

Иран е подписал интернационален контракт, който строго не разрешава изтезанието на хора, които правят закононарушения под 18-годишна възраст.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР