Представители на МВР, медии и браншови организации обсъдиха как да

...
Представители на МВР, медии и браншови организации обсъдиха как да
Коментари Харесай

Семинар събра водещи журналисти в Правец по темата за безопасността на пътя

Представители на Министерство на вътрешните работи, медии и браншови организации разискаха по какъв начин да се понижат жертвите на пътя на двудневен семинар на тематика „ Проект RADAR – оценка и ограничения за понижаване на риска по пътищата по критерии Пътна сигурност - Визия за по-добра сигурност “.
Репортер на организация BulNews бе единственият поканен публицист от Северозапада. Събитието бе проведено от Българска браншова асоциация „ Пътна сигурност “, Министерство на вътрешните работи и Съюза на българските публицисти и се организира в хотел RIU Pravets Resort.
През първия ден от семинара участниците имаха опцията да се срещнат с план RADAR – „ Оценка на риска по пътищата в Дунавския район “. Лекцията бе изнесена от доктор Николай Иванов, който е ръководител на браншовата организация. Инж. Росица Спасова пък показа какви отдити и инспекции би трябвало да се вършат на пътищата преди да бъдат пуснати в употреба. Спасова акцентира, че точно тези самостоятелни инспекции, осъществени от профилирани инспектори, ще подобрят доста пътната сигурност и няма да ставаме очевидци на безумни осъществявания от страна на някои строителни компании, които могат да костват човешки животи.
По тематиката за значимостта на пътната сигурност отношение взе и секретарят на Държавно-обществената комисия по сигурност на придвижването по пътищата инж. Алекси Кесяков. Той за следващ път акцентира, че водачите би трябвало да бъдат стреснати, да се замислят, че убиват свои близки с безразсъдното си шофиране, а съществена роля в превъзпитанието играят медиите, които всеки ден би трябвало да им демонстрират, че гибелта ги дебне на завоя.
По време на семинара бяха показани и капиталовите проекти за по-сигурни пътища в страната, а началникът на пътна полиция комисар Росен Рапчев изнесе стряскащи данни за злополуките от началото на годината до 30 септември. Представени бяха и новите типове пътна маркировка с перли, пътни знаци и табели, както и новите пътно-ограничителни системи, които удържат тирове и избавят живота на хората.
На семинара участва и изпълнителният шеф на ДАИ Бойко Рановски, който изрече мнение, че е извънредно неотложно да има по-строг надзор над провеждането на шофьорските курсове и изпити и прекратяването на порочните практики за пазаруването на книжки.
По време на дебатите присъстващите се сплотиха към обстоятелството, че с цел да се понижат злополуките по пътищата би трябвало да се съберат напъните на всички институции, а хората зад кормилото да се замислят всякога какво ги чака - гибел или тотално провален живот.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР