Представители на Европейската комисия (ЕК), Европейската банка за възстановяване и

...
Представители на Европейската комисия (ЕК), Европейската банка за възстановяване и
Коментари Харесай

Мониторингова мисия за Програмата по извеждане от експлоатация на ядрени мощности /снимки/

Представители на Европейската комисия (ЕК), Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и Министерство на енергетиката посетиха на 5 и 6 октомври 2021 година уреди на Държавно дружество „ Радиоактивни отпадъци” на площадка „ Козлодуй”. Визитата бе в границите на програмата на постоянна мониторингова задача за обзор на дейностите по извеждане от употреба на спрените 1-4 блок на АЕЦ „ Козлодуй”, които извършва предприятието.
Мониторинговият екип беше в състав: от страна на българската страна – Мирослав Дамянов, зам.-министър на енергетиката; от страна на Европейска комисия – Ян Панек, Директор на Генерална дирекция „ Енергетика “, Джанфранко Брунети, зам.-ръководител на отдел D2 към Генерална дирекция „ Енергетика “ и Карлос Алварез Агилера, чиновник по политиките – бранш „ Извеждане от употреба “; от страна на Европейска банка за възстановяване и развитие – Валентин Шайдер, зам.-директор на Департамент „ Ядрена сигурност “ и началник на Международен фонд „ Козлодуй “. Те се срещнаха на място с настоящия статус на Програмата по извеждане от употреба на спрените 440-мегаватови блокове на атомната централа. В рамките на двата дни делегатите посетиха Специализираните поделения „ Извеждане от употреба – 1-4 блок “ и „ Радиоактивни боклуци – Козлодуй “, Съоръжението за плазмено изгаряне, Цеха за понижаване на размерите и дезактивация на материалите от извеждане от употреба, постройка в развой на реорганизация с бъдещо предопределение за произвеждане на стомано-бетонни контейнери, строителната площадка на Националното вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци, както и постройката на новоизградения Информационен център по извеждане от употреба. След като бе в детайли осведомен с най-същественото в процеса по извеждане, реализирано през отчетния интервал за първото полугодие на 2021 година, мониторинговият екип организира среща с изпълнителния шеф на Директива за птиците РАО – Дилян Петров и представители на висшия мениджмънт на предприятието.
Сред главните тематики, разисквани по време на срещата, бяха осъществяването на плануваните периоди на обособените планове и действия, свързани с цялостния развой по извеждане от употреба, въздействието на коронавирус рецесията, нуждата от взаимни разбори за хода на програмата, като се регистрира насъбраният опит посредством аналогичната стратегия в АЕЦ „ Бохунице V1 “, Словакия, която също се подкрепя от донорите. Всички участници в диалозите се сплотиха в общ извод, че работата на мониторинговата задача е значима открита процедура със значима изгода за крайната цел – безвредното извеждане от употреба на спрените нуклеарни мощности.
„ Мисля, че за нас е доста значимо да идваме постоянно в Козлодуй и да следим какъв е напредъкът на плановете. Сегашното ни посещаване е доста особено, тъй като имахме един стеснен интервал от време, в който не беше допустимо да пътуваме за България поради коронавирус рестрикциите. Така че доста се веселя, че успяхме да създадем една цялостна обиколка освен в оборудванията на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “, а и в Националното вместилище за радиоактивни боклуци. Посещението ни в новия Информационен център по извеждане от употреба безспорно беше от значително значение, тъй като всички знаем какъв брой значимо е обезпечаването на информация на обществеността освен за бъдещите разработки в нуклеарната област, само че и за поддръжката, която Европейският съюз обезпечава за тези планове “, заключи в края на визитата Ян Панек.
Мониторинговата задача се организира на всеки шест месеца и има за цел да откри действителния прогрес на дейностите и плановете по извеждането, които се финансират безплатно от Международен фонд „ Козлодуй”. Заради коронавирус рестрикциите нормалният темп на визитите бе нарушен и последната аудиенция на представители на Европейска комисия и Европейска банка за възстановяване и развитие се състоя през октомври 2020 година.
В сходство с регламента на Европейския съюз за даване на безплатна финансова помощ на България в процеса на извеждане на нуклеарни мощности* и процедурите, използвани към него, осъществяването на дейностите, които се финансират от МФ „ Козлодуй “, са обект на постоянен мониторинг. Според настоящите правила, напредъкът по Програмата за извеждане се ревизира всяко полугодие в няколко поредни стъпки. Директива за птиците РАО изготвя Мониторингов доклад, представящ осъществяването на плануваните действия за съответния интервал, който се удостоверява от Европейската банка за възобновяване и развиване и показва в Групово дело „ Енергетика “ на Европейската комисия (ЕК). Следва посещаване на място на площадка „ Козлодуй “ от представители на Европейска комисия за директно следене на място на осъществяването на дейностите, посочени в документа. Процедурата приключва с финално съвещание на Комитета, на което се обобщават резултатите от мониторинга и надлежно се приема Мониторинговия доклад.

* Регламент (ЕВРАТОМ) №2021/100
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР