Представете си, че носите със себе си едни допълнителни 100

...
Представете си, че носите със себе си едни допълнителни 100
Коментари Харесай

Морският червей с очи, които тежат 20 пъти повече от главата му

Представете си, че носите със себе си едни спомагателни 100 кг. под формата на две великански очни ябълки. Такава е обстановката с един воден червей от рода Vanadis, които имат яркооранжево-червени очи, които дружно тежат 20 пъти повече от останалата част на главата им.

Тези странни средиземноморски червеи са и нощни – тъй че какъв е смисълът да имат такива големи очи?

Екип от учени се зае да разбере това, като изследва морфологията на очите и организира електрофизиологични проби, с цел да дефинира какви рецептори има в зрителните органи и по този метод какви дължини на вълните на светлината улавят. Извършен е и оптичен разбор, с цел да се получи визия за разграничителната дарба, с която виждат.

Тестовете разкриха, че червеите имат зрение, способно на висока разграничителна дарба и следене даже на дребни обекти и техните придвижвания – нещо, което е много извънредно за такова създание.

„ Зрението му е на равнището на това на мишките, макар че той самият е относително елементарен организъм с дребен мозък “, споделя създателят на проучването Андерс Гарм в изказване. „ Това е в действителност забавно, тъй като сходна дарба нормално е непокътната за нас, гръбначните животни, дружно с членестоногите (насекоми, паяци и др.) и главоногите (октоподи, калмари).

Все още не е изцяло ясно каква е изгодата за червеите от съществуването на такива ярки, големи очи, само че откритието, че зрението им наподобява е ориентирано към ултравиолетовата (UV) светлина, дава на екипа някои хрумвания.

„ Имаме доктрина, че самите червеи са биолуминесцентни и поддържат връзка между тях посредством светлина “, изяснява Гарм. „ Ако употребявате естествена синя или зелена светлина като биолуминесценция, рискувате да привлечете и хищници. Но в случай че вместо това червеят употребява ултравиолетова, той ще остане незабележим за животни, разнообразни от тези от личния му тип. Ето за какво нашата догадка е, че те са развили остро UV зрение, с цел да споделят между тях. “ Също по този начин се допуска, че това може да им помогне да виждат биолуминесцентна плячка.

„ Това в действителност прави нещата в действителност забавни, защото UV биолуминесценция към момента не е следена при никое друго животно “, акцентира Гарм.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР