Представете си, че гледате филма Батман“ всеки ден по 4

...
Представете си, че гледате филма Батман“ всеки ден по 4
Коментари Харесай

И домакинските задачи намаляват риска от инсулт

Представете си, че гледате кино лентата „ Батман “ всеки ден по 4 пъти или пътувате цели 640 км, с цел да стигнете до работата си. И двата разновидността ще ви лишават близо 12 часа – почти толкоз, колкото множеството американци и европейци прекарват в седнало състояние.

Опасностите и следствията от продължителната неактивност при хората са необятно известни. Прекомерното седене усилва риска от сърдечно-съдови болести, диабет вид 2 и други хронични болести, в това число меланхолия. За да компенсират сериозните странични резултати на уседналия метод на живот, лекарите предлагат на възрастните хора да правят всяка седмица минимум по 150 минути умерени до интензивни аеробни извършения.

Ново проучване, осъществено от Държавния университет в Сан Диего и оповестено в JAMA Network Open , открива, че вършенето и на ежедневни интензивности с по-лек интензитет, като да вземем за пример домашен задания, могат също да понижат доста риска от инсулт.

„ Физическа интензивност с лека натовареност може да включва почистване с прахосмукачка, метене на пода, миене на колата, спокойна разходка, разтягане или подмятане на топка – споделя Стивън Хукър, декан на Колежа за здравни и човешки услуги към Държавния университет в Сан Диего и водещ създател на кохортното проучване. – Забелязахме, че и физическата интензивност, и заседналия метод на живот въздействат без значение на риска от инсулт. Нашите проучвания демонстрират, че тактиките за предварителна защита на инсулт би трябвало да се концентрират и върху двете. "

Виж още: Ето какъв брой крачки дневно са нужни за дълъг живот. Не, не са 10 000

Хукър и неговите сътрудници мерят както времето, което участниците (7600 души на 45-годишна възраст или по-стари) прекарат в затънал метод на живот, по този начин и продължителността и интензитета на физическата им интензивност. Впоследствие съпоставят тези данни с това какъв брой от тях са получили инсулт за интервал от 7 години.

Те откриват, че хората, които водят затънал метод на живот и прекарват 13 или повече часа без физическа интензивност, са изложени на 44 % по-висок риск от инсулт.

„ Откритията са надалеч по-авторитетни, защото интензивността и заседналия метод на живот са измерени с акселерометър, което дава доста по-точни данни от предходните проучвания, които разчитат на информация, предоставена от самите участници “, споделя Хукър.

Участниците са носели акселерометър, прикачен към бедрата – това е сензитивен на придвижвания датчик, който мери точно физическата интензивност, както и времето, което прекарваме в седене и неактивност.

„ За да имате изцяло по-добро здраве и по-здрав мозък, движете се в границите на опциите си и седете по-малко “, споделя Хукър.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР