Представен като проект на София Мийтингс, Мрак“ впечатлява международните филмови

...
Представен като проект на София Мийтингс, Мрак“ впечатлява международните филмови
Коментари Харесай

Психологическият трилър ``МРАК`` в конкурсната програма на ``Златна роза`` 2022 - Култура

Представен като план на София Мийтингс, „ Мрак “ впечатлява интернационалните кино експерти и в екипа на копродуцентите влизат компании от Сърбия, Дания, България (РФФ Интернешънъл, с финансовата поддръжка на ИА „ Национален кино център “), Италия и Гърция. След международната му премиера в програмата на интернационалния фестивал в Триест, „ Мрак “ абсолютно печели премията на публиката – и това се случва на всеки кино конгрес, на който е представяна новата творба на Душан Милич . Публиката и киноспециалистите правят оценка високо този въздействащ психически трилър, чиято история е непосредствено обвързвана с последствията от войната в Косово, само че със своята конвенционалност и метафоричност филмовият роман придобива универсално звучене.

Някъде в планините на Косово, в парцел, заобиколен от гъста гора, живее Милица, дружно с майка си и дядо си. Когато слънцето залезе, фамилията се барикадира в къщата, уплашено от ужасите, които се чуват в гората. Дали страхът в обсадената къща е отзвук от времето на войната или е плод на въображението на жителите, макар наличието на интернационалните сили за сигурност в района? Няма физически доказателства, че се случва нещо неприятно, само че с всяка последваща нощ страхът още веднъж ги обзема...

Ето какво споделя продуцентът на „ Мрак “ Снежана ван Хаувелинген:

„ Този филм е въодушевен от същинска история – преди няколко години някогашният сръбски президент Борис Тадич се появи пред Съвета на Организация на обединените нации, с цел да прочете писмо, написано от момиче от Косово – Слободанка Тасич. В това обръщение бяха предадени извънредно тежките условия, в които момичето и фамилията ѝ живеят след началото на военния спор на Балканите през 1999 година. Тя разказва всекидневието си, в което бронирана кола я кара до учебно заведение, където са единствено три деца; пробва се да съобщи особеното възприятие да живееш на мрачно всяка вечер и отчайващото чувство като че ли целият свят е не запомнил за нея и фамилията ѝ. Трогнат от това писмо, Душан изпита непреодолима потребност да опише тази история. “

Душан Милич е създател на сюжета на „ Мрак “ и всичките си игрални филми, както е съсценарист и на „ Светът е огромен и избавление дебне отвред “ на Стефан Командарев. Милич се дипломира в департамента по Филмова и телевизионна постановка в Университета за трагични изкуства в родния си Белград. Първите му два кино лентата „ Ягода в супермаркета “ (продуциран от Емир Кустурица) и „ Гуча! “ (продуциран от Карл Баумгартнер с копродуценти носителят на Оскар Йозеф Айкхолцер, Емир Кустурица и Стефан Китанов) са представяни в формалната стратегия „ Панорама “ на Берлинале. Премиерата на третия му филм „ Травелатор “ е в конкурсната стратегия на фестивала в Монреал, където печели премията „ Innovation “.

Български копродуцент на „ Мрак “ е „ РФФ Интернешънъл “ (Стефан Китанов и Мира Сталева) с поддръжката на Националния кино център. Визията е от изключително значимо значение за основаване на атмосферата във кино лентата – тя е осъществена с помощта на изключителните умения на българският оператор Кирил Проданов („ Блаженият “, „ Ирина “, „ Живи комини “, „ Радиограмофон “), който показва най-амбициозната си работа до момента. Гримьорката Петя Симеонова, асистент-операторът и екипът осветители допълват българското присъединяване в продукцията. Милич е поверил функциите на Славко Щимац (познат от филмите на Кустурица), Даница Чурчич, Миона Илов, Флавио Паренти, Иван Зербинати и други.

„ Мрак “ е продукция на Film Deluxe International, This and That Productions, Firefly Productions, Space Rocket Nation, A_Lab s.r.l., RFF International, GRAAL Films; осъществен е с финансовата поддръжка на Филмовия център на Сърбия, Министерството на културата и информацията на република Сърбия, EURIMAGES, Датския кино институт, ИА „ Национален кино център “ (България), FVG Audiovisual Fund, Филмовия фонд „ Friuli Venezia Giulia “, Гръцкия кино център, ERT (Greek Public TV), Програма Творческа Европа MEDIA, DR –Danish Broadcasting Corporation.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР