Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князиев е задържан

...
Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князиев е задържан
Коментари Харесай

Председателят на Върховния съд на Украйна е задържан за подкуп от $2,7 млн.

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князиев е арестуван за рушвет в размер на 2.7 милиона $, оповестяват украинските медии. Твърди се, че сумата е получена от избягалия олигарх Константин Жеваго.

В понеделник украинските органи за битка с корупцията оповестиха, че проверяват огромна скица в системата на Върховния съд на страната, и споделиха фотография на купчини долари, подредени грижливо на диван.

Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) в началото не назова имената на упрекнатите в корупция, само че след това в медиите изтече името на Князиев.

Органите за битка с корупцията в страната демонстрираха фотографията на страницата си във Фейсбук, резултат от следствия на НАБУ и службата на Специалната антикорупционна прокуратура (САП).

„ НАБУ и САП разкриха огромна корупция във Върховния съд, а точно скица за приемане на подкупи от управлението и съдиите на Върховния съд “, се споделя в обявата на бюрото. „ Провеждат се незабавни следствени дейности. “

Брюксел сложи битката с корупцията като авансово изискване за присъединението на Киев към 27-членния Европейски съюз. Въпреки постигнатия през последните години прогрес, Украйна заема 116-о място от 180 страни в Индекса за усещане на корупцията на Transparency International.

Местният новинарски уеб страница Dzerkalo Tyzhnia цитира собствен източник, съгласно който парите са пристигнали от спонсори на украинския милиардер Костянтин Жеваго, който бе задържан във Франция през декември по искане на Киев по отношение на обвинявания в заграбване.

Бизнесменът, прочут с производството на пелети Ferrexpo Plc, съобщи пред съда, че не е направил нищо неправилно и не би трябвало да бъде екстрадиран.

Съобщава се, че сега се търсят още 18 съдии от Върховния съд, които са разглеждали същото дело. То се отнася до противоположното изкупуване на към 40,2% от акциите на дъщерното сдружение на компанията в Украйна, Ferrexpo Poltava Mining, които са били продадени на Жеваго и други страни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР