Председателят на съвета на директорите на шведската Суедбанк (Swedbank) Ларс

...
Председателят на съвета на директорите на шведската Суедбанк (Swedbank) Ларс
Коментари Харесай

Пореден шеф на шведската Суедбанк се оттегля заради скандала с пране на пари

Председателят на съвета на шефовете на шведската Суедбанк (Swedbank) Ларс Идермарк напусна поста си единствено седмица след уволнението на основния изпълнителен шеф Биргите Бонесен поради абсурда с пране на пари в балтийските страни, осведоми Ройтерс.

Банката, която е най-големият ипотечен заемодател в Швеция, уволни Бонесен единствено час преди развълнувано общо заседание на акционерите, белязано от недоволството на вложителите от метода, по който тя се оправя с обвиняванията, че банката е била въвлечена в прането на пари.

Обвиненията против Суедбанк я свързаха със абсурда в датската Данске банк (Danske Bank), която е застрашена от правосъдни каузи, санкции и санкции след признанието си, че през естонския й клон сред 2007 година и 2015 година са минали подозрителни парични прехвърляния на стойност 200 милиарда евро (225 милиарда долара).

Идермарк уточни като причина за отдръпването си, че разгорещените диспути и медийно внимание заплашват да го отклонят от ролята му на началник на лесовъдната асоциация Сьодра (Sodra).

След събранието предходната седмица, при което мнозина вложители мощно разкритикуваха управлението на Суедбанк, третият й по величина акционер Алекта (Alecta) предизвести, че може да изиска още оставки, в случай че съветът на шефовете не вземе незабавни ограничения за възобновяване на доверието в кредитната институция.

Бонесен и Идермарк бяха мощно подложени на критика поради връзката в банката и метода, по който са подходили към обвиняванията, довели до следствия в четири страни - Швеция, Литва, Латвия и Естония.

Междувременно акциите на Суедбанк изгубиха една трета от цената си. Днес те се котираха при 146,50 шв. крони за акция, възстановявайки се след седемгодишния най-малко от 127,2 шв. крони, регистриран на 29 март след освобождението на основния изпълнителен шеф.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР