Председателят на обществения съвет Цветелина Пенева коментира, че не е

...
Председателят на обществения съвет Цветелина Пенева коментира, че не е
Коментари Харесай

Ето какво показа симулацията на броенето на бюлетините за вота

Председателят на публичния съвет Цветелина Пенева разяснява, че не е належащо всяка бюлетина да се демонстрира пред устройството за лъчение и снимане.  

 

В рамките на днешната симулация в изискванията на видеоизлъчване и заснемане са проигравани разнообразни разновидности на преброяване на хартиените и на машинните бюлетини. Но не снимането би трябвало да е определящо, сподели Цветелина Пенева:

" Разиграхме разнообразни способи на проявление пред камерата и се убедихме всички, че не това е методът, по който би трябвало да се регистрират резултатите. Камерата би трябвало да демонстрира масата в целокупност и активността на всички членове на СИК, да се чува за кого е даден съответния глас, само че не би трябвало да се разчита да се демонстрира пред това устройство всяка бюлетина, тъй че да се направи един тип редом броене - не това е смисълът на закона и на методическите инструкции ". 

 

На въпрос дали няма да е неточност, в случай че всяка бюлетина не се поставя по този начин пред камерата, че тя да се разчете, Цветелина Пенева отговори: " Разбира се, че няма да е неточност. Важно е да се съблюдават методическите инструкции и членовете на СИК да броят резултатите. Именно това ще следим ние след края на изборния ден, в случай че си включим  интернет и си намерим съответната секция, която ни интересува по какъв начин работи ". 

 

Пенева се надява, че в оставащите 2 седмици до 2 април секционните комисии ще бъдат подготвени вярно:

" Ако се съблюдават методическите инструкции, мисля, че няма да се проточат кой знае какъв брой във времето. Ще бъде комуникиран и с обучителни клипчета и надлежно в РИК ще се проведат образования, тъй че да има стегната работа и да не се случват нежелани неща със закъснение на резултатите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР