Председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите

...
Председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите
Коментари Харесай

Републиканците в Конгреса на САЩ започнаха разследване на изтеглянето от Афганистан

Председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на Съединени американски щати, републиканецът Майкъл Маккол, изиска от Държавния департамент да даде на законодателите документи, свързани с изтеглянето на американските войски от Афганистан през 2021 година, като по този метод публично сложи началото на следствието на тези събития, заяви Си Ен Ен, представена от Българска телеграфна агенция.

Маккол сподели, че е дал на Държавния департамент период до 26 януари да отговори на настояването и е заплашил с правни дейности, в случай че не последва отговор.

" Наложително е Държавният департамент да даде цялостни отговори на отдавнашните запитвания и комисията няма да толерира по-нататъшни забавяния. Ако изискванията не бъдат изпълнени, комисията ще употребява пълномощията си, с цел да обезпечи осъществяването на своите претенции, в това число посредством наложителни процедури ", съобщи авторитетният републиканец в писмо до държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

В писмото си Маккол желае лист на всички междуведомствени срещи, на които е обсъждана тематиката за евакуиране от Афганистан по време на ръководството на президента Джо Байдън. Той желае и информация за всички срещи сред представители на Съединени американски щати и членове на радикалното придвижване на талибаните от януари 2021 година до момента. Освен че желае да прегледа планирането и процеса на изтеглянето, комисията се интересува и от информация за последствията от това решение. По-специално републиканците желаят да изяснят политиката на Съединени американски щати за подкрепяне на Афганистан, положението на връзките с талибаните и обстановката с даването на визи на афганистанци.

Телевизионният канал отбелязва, че през 2022 година Маккол и други републиканци са изпратили най-малко три претенции до Държавния департамент за даване на нужната информация. По това време обаче републиканците нямаха болшинство в Конгреса и ведомството не даде желаната информация.

Официални представители от Държавния департамент споделиха, че предходната година дребна група чиновници са почнали да се приготвят за идното следствие на изтеглянето от Афганистан.

На 14 април 2021 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че е взел решение да приключи интервенцията в Афганистан, която беше най-дългата задгранична военна акция в американската история. Съединени американски щати започнаха тази война през октомври 2001 година. Изтеглянето на американските войски стартира през май 2021 година и завърши при започване на септември. В разгара на интервенцията на Съединени американски щати от 2010 година до 2013 година западните сили в Афганистан наброяваха над 150 000 военнослужещи. Основните бойни елементи на Съединени американски щати и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР