Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира за

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира за
Коментари Харесай

Възможно е Орбан да стане временно шеф на ЕС, твърди Politico

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира за изборите за Европейски парламент през юни, заяви той пред три белгийски медии. Говорител на Мишел e удостоверил известието пред европейската редакция на Politico .

Мишел възнамерява да заеме мястото си в Европейския парламент в средата на юли, в случай че бъде определен, което значи, че водачите на Европейски Съюз ще би трябвало бързо да се спогодят за правоприемник на освободения от него пост в Съвета. Ако не го създадат, унгарският министър-председател Виктор Орбан, чиято страна ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз през юли, ще води съвещанията като координатор - роля на медиатор, която нормално се поема от ръководителя на Европейския съвет.

Този сюжет - неконтролируемият Орбан да ръководи Съвета през шестте месеца директно след изборите за Европейски парламент през 2024 година - е сюжет, който множеството от останалите 26 водачи на страни от Европейски Съюз обезверено биха желали да избегнат, като се има поради ескалиращото напрежение сред тях и Орбан, да вземем за пример по отношение на поддръжката на Съюза за Украйна и нарушаванията на върховенството на закона от страна на Унгария.

За първи път настоящ ръководител на Съвета ще бъде претендент на избори за Европейски парламент

Обикновено Мишел щеше да остане на поста си до края на ноември, когато щеше да бъде открит новият колегиум на комисарите.

Въпреки че постъпката на Мишел е юридически издържана, тя оказва спомагателен напън върху европейските водачи, защото те нормално имат повече време за огромното систематизиране на висшите постове, което постоянно настава след изборите в Европейски Съюз, провеждани на всеки пет години.

След парламентарните избори, които ще се проведат от 6 до 9 юни във всички 27 страни от Европейски Съюз, европейските водачи ще се срещнат на 17 юни и още веднъж на 27-28 юни. Именно на тези срещи те евентуално ще се опитат да реализират съглашение за заместител на Мишел - макар че ролята на началник на Съвета нормално е част от продължителните пазарлъци сред политическите групи откакто станат ясни резултатите от изборите и когато те се пробват да разпределят между тях другите висши длъжности в Европейски Съюз.

Съобщението на Мишел идва тъкмо преди първия конгрес и новогодишния банкет на неговата партия, белгийските либерали от Реформаторското придвижване. Очаква се на този конгрес в неделя ръководителят на партията да даде повече изясненост за това кой ще оглави партията преди 9 юни, когато белгийците ще отидат до урните освен за вота за Европейски Съюз, само че и за районни и национални избори.

Мишел не е прецизирал дали решението му да се кандидатира за място в Народното събрание значи, че ще се интересува от други висши длъжности, като да вземем за пример да стане водещ претендент на европейските либерали, третия по величина политически лагер в блока, за ръководител на Европейската комисия, или дали желае да наследи Дидие Рейндерс, който също е от Реформаторско придвижване, като белгийски еврокомисар.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР