Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви финансов

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви финансов
Коментари Харесай

ЕС обещава помощ от 250 млн. евро за Молдова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи финансов пакет от 250 милиона евро в поддръжка на Молдова по време на формалната си визата в страната. Русия понижи на половина доставките на природен газ за Молдова през последните седмици, предизвиквайки невиждана енергийна рецесия в страната на прага на зимата. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи финансова помощ в размер на 250 млн. евро за Молдова, с цел да й помогне да се оправи с енергийната рецесия след нахлуването на Русия в Украйна. Европейската взаимност с Молдова е непоклатима ", съобщи еврокомисарят, която е на аудиенция в Кишинев.
Изготвихме спомагателен пакет за енергийна поддръжка на Молдова. Първо, обещаваме 200 милиона евро, с цел да помогнем на страната да посрещне потребностите си от доставка на газ. Тази сума ще се състои от 100 милиона евро под формата на безплатни средства и 100 милиона евро под формата на заеми. Парите би трябвало да бъдат разполагаем от януари 2023 година Нататък. Ще предоставим спомагателна бюджетна поддръжка на Молдова в размер на 50 млн. евро. Това ще помогне да се обезпечи поддръжка за най-уязвимите, тъй че това е целева бюджетна поддръжка.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

Молдовският президент Мая Санду, предизвести, че страната й рискува да остане без газ и електричество тази зима. Молдова е мощно подвластна от съветския газ и се чака " Газпром " да понижи доставките на половина този месец. Една трета от електрическата енергия на Молдова идва от Украйна, само че съветските удари по енергийната инфраструктура там накараха Киев да спре целия експорт за Молдова.

Сметките на семействата в страната за сила са се нараснали 6 пъти за миналата година на фона на галопиращата инфлация. Страната с население от към 2,6 милиона души, е напълно подвластна от съветските газови доставки.
Изправени сме пред най-трудната енергийна рецесия през последните 30 години. Криза, в която енергийните запаси се употребяват като оръжие против демокрацията и тази енергийна война се случва освен в Република Молдова. От всички нас зависи какъв брой бързо ще стартираме договарянията за присъединение и какъв брой бързо ще настъпи денят, в който Кишинев ще бъде освен столица на страна кандидатка, само че и на страна членка на Европейски Съюз.
Мая Санду, президент на Молдова

Молдова подаде молба за присъединение към Европейски Съюз публично тъкмо откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

През миналата година Европейски Съюз е дал на Молдова повече от 840 млн. евро под формата на заеми и грантове, добави тя.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР