Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска да

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска да
Коментари Харесай

Брюксел готви реформа за отпадане на ветото във външната политика

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен желае да се постави на завършек на условието за единогласие в Европейски Съюз. В изявление за изданието " Политико ", фон дер Лайен съобщи, че е време за гласоподаване с квалифицирано болшинство по външнополитически решения. Към тях спадат и въпросите за приемането
на нови членове в Европейски Съюз.

В четвъртък и петък водачите на страните от Европейски Съюз ще решат дали да дават статут на претенденти за участие на Украйна и Молдова - решение, което ще отвори нова страница в процеса на разширение, само че и ще
сложи на дневен ред въпроса за това по какъв начин се взимат значимите решения в съюза.

В навечерието на срещата ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лаяви съобщи, че време решенията в региона на външните работи да се вземат не с единогласие, а с квалифицирано болшинство.

Дълбоко съм уверена, че не е добре Европейският съюз да не е в положение да заеме позиция, тъй като някоя от страните е решила да наложи несъгласие по значим въпрос, сподели Урсула фон дер Лайен - ръководител на Европейска комисия.

На процедура това би означавало, че започването на договаряния със Северна Македония и Албания би било допустимо и без поддръжката на България. Същото се отнася и за бъдещия развой на присъединение на Украйна и Молдова и други страни-кандидати.

Въпросът за отпадането на единодушието по външнополитически от дълго време се разисква в Брюксел. Според фон дер Лайен през годините това условие от договорите на Европейски Съюз се употребява от някои страни като средство за реализиране на отстъпки по други тематики. Председателят на Европейската комисия признава обаче, че сходна смяна е мъчно постижима и би лишила доста време.

Френският президент Еманюел Макрон също счита, че отпадането на правилото на единодушието би било стъпка напред в реформирането на Съюза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР