Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви вчера, че Сърбия

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви вчера, че Сърбия
Коментари Харесай

Юнкер: Сърбия да реши спора с Косово, ако иска да влезе в ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи през вчерашния ден, че Сърбия би трябвало да реши разногласието с Косово, преди да може да влезе в Европейски Съюз, съобщи Асошиейтед прес.

След среща със сръбския президент Александър Вучич Юнкер съобщи, че Сърбия е на прав път, само че Европейски Съюз не може да одобри страна с нерешени териториални разногласия. "Сърбия към този момент е минала впечатляваща част от пътя си " към Европейски Съюз, само че има "редица проблеми, които към момента не са решени ", сподели Юнкер. Той даде образци с потребността от правосъдна промяна и по-добро съблюдаване на върховенството на закона.

Вучич съобщи, че приканва към компромис с Косово, чиято декларация за самостоятелност от 2008 година Белград не признава. "Трябва ни компромис, другояче ще продължим да живеем в предишното ", сподели Вучич.

Юнкер сподели, че Европейски Съюз желае правно обвързващо съглашение сред Сърбия и Косово, само че наличието на документа зависи от тези две страни. Европейски Съюз оказва помощ в договарянията за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина.

Юнкер е на посещаване в Сърбия като част от обиколка в страни от Западните Балкани, които желаят да се причислят към Европейски Съюз в миг, когато Русия се стреми да ускори въздействието си в района, изключително в Сърбия. Посещението му идва, откакто Европейски Съюз изготви нова тактика за разширение, в която се планува опцията Сърбия и Черна гора да станат новите членки на Европейски Съюз през 2025 година, отбелязва АП.

Юнкер към този момент посети Македония и Албания. След Сърбия той ще направи визити в Черна гора, Косово и Босна. Обиколката му ще приключи с присъединяване в среща на върха на Европейски Съюз с районни водачи в София на 1 март.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР