Председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер и главният

...
Председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер и главният
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей обсъждат напредъка по преговорите за Брекзит

Председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер и основният договарящ от страна на Европейски Съюз Мишел Барние ще се срещнат през днешния ден с премиера на Англия Тереза Мей, с цел да обсъдят напредъка по договарянията за Брекзит. Днес е крайният период, в който Тереза Мей би трябвало да показа в Брюксел градивни оферти по трите съществени тематики на договарянията - сметката по развода, правата на европейските жители във Англия и въпроса за границата с Ирландия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде период на Тереза Мей до през днешния ден да показа окончателните оферти на Англия по договарянията за Брекзит. Европейската комисия, която ще заседава в сряда, би трябвало да реши дали тези оферти са допустими за Брюксел.

Ирландският еврокомисар Фил Хоган сподели предходната седмица, че сумата, която Англия е подготвена за заплати за излизането от Евросъюза е доста покрай упованията на европейците. Според дипломати от Брюксел тя е сред 45-55 милиарда евро.

Преди срещата с Мей през днешния ден Жан-Клод Юнкер беседва и с Ги Верховстат, който договарящ от името на Европейския парламент. Именно Верховстат е индивидът, който се занимава доста интензивно с въпросите за правата на жителите. Двамата с Юнкер би трябвало да преценяват дали предложенията на Лондон са допустими.

Ако Брюксел е удовлетворен от офертата на Мей, европейските водачи би трябвало да гласоподават на идната среща на върха, в средата на декември, че първата фаза от договарянията е завършила. Ако това стане, по време на българското председателство, ще би трябвало да стартират договарянията за бъдещите търговски и други връзки сред Европейски Съюз и Англия. Не е ясно обаче какво тъкмо следва, в случай че през идващите седмици не се стигне до пробив.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР