Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес отново изрази подкрепата

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес отново изрази подкрепата
Коментари Харесай

Юнкер защити използването на метода за "водещия кандидат" при избора на негов наследник

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през днешния ден още веднъж изрази поддръжката си за предварителното лъчение на водещи претенденти за ръководител на институцията в изборите следващата година. Бившите министър председатели на страните от Европейски Съюз дават отговор на всички условия за ръководител на комисията, добави той. По неговите думи е належащо водещите претенденти да бъдат излъчени до края на тази година.

Още в речта си за положението на съюза той разгласи, че опитът с водещите претенденти на евроизборите през 2014 година би трябвало да продължи. Процедурата с така наречен Spitzenkandidat бе употребена за пръв път при избора на Юнкер през 2014 година и не е записана в договорите на Европейски Съюз.

Процедурата на процедура дава председателския пост в еврокомисията на партията, спечелила най-вече гласове в Европейския парламент. Според тази система най-голямата политическа група в европарламента получава правото да номинира претендента си за позицията. Европейският съвет, в който са всички 28 национални водачи, по-късно прави окончателния избор, като " взима поради " номинацията на Народното събрание. Накрая целият европарламент би трябвало да гласоподава решението.

В известие от през днешния ден еврокомисията изяснява по какъв начин този развой може да се усъвършенства на основата на настоящите контракти, като се съблюдава равновесието сред институциите на Европейски Съюз и сред страните членки. Комисията приканва политическите партии да дефинират своите водещи претенденти по-рано – преди края на 2018 година, и да стартират по-рано акцията. Това ще даде на гласоподавателите по-голяма опция да се срещнат с претендентите и техните политически стратегии, се споделя в известието.

Две в едно

Юнкер отбрани през днешния ден и концепцията си за сливане на неговата служба с тази на ръководителя на Европейския съвет, която сега заема Доналд Туск. В речта си за положението на съюза през 2017 година Юнкер за пръв предложи концепцията за ръководител с двойна функционалност.

Ако един човек заема двете длъжности, структурата на Европейски Съюз може да стане по-ефективна, се споделя в известието на еврокомисията, съгласно което настоящите контракти разрешават това и за сходна функционалност не е належащо двете институции да се слеят.

Председателят на Европейската комисия към този момент е член на Европейския съвет и нито един от двамата ръководители не гласоподава на съвещанията на Европейския съвет. Тяхната роля е да поучават, да дават принос въз основа на работата на подчинените им служби и да търсят допирни точки.

В днешното си изявление Юнкер уточни, че това не е въпрос, който да се реши в идващите месеци, а е " дълготрайна вероятност ". Той посочи, че в този момент, в случай че ръководителите на двете институции са в спор, това би било пагубно, съобщи Българска телеграфна агенция.

Намален състав на комисията

По мотив предложенията за понижаване на броя на еврокомисарите Юнкер сподели, че в началото се е затруднявал да измисли отговорности на 28 души. Той добави, че в този момент е схванал нуждата всяка страна от Европейски Съюз да има комисар, с цел да може комисарите да " превеждат Европейски Съюз " в своите страни. Председателят разясни, че решението какъв брой да бъдат еврокомисарите е на държавните управления.

Еврокомисията сега се състои от 28 членове – по един от всяка страна членка. Преди да бъде назначена идната Европейска комисия, водачите би трябвало да решат дали да запазят правилото за един член от страна, или да понижат състава й.

На доктрина, в случай че изпълнителният орган е по-малък, той ще е по-ефективен в работата си, по-лесно ще се ръководи и ресорите ще могат да се разпределят по-балансирано. В същото време, в случай че комисията е по-малка, това би означавало, че някои страни членки няма да са показани на политическото ниво на институцията и ще изгубят преимуществото от поддържането на пряк канал за политическа връзка със своите жители и национални органи, се споделя в известието на Европейската комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР