Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев

...
Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев
Коментари Харесай

Арестуваха за корупция шефа на Агенцията за българите в чужбина

Председателят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев е измежду арестуваните над 20 души в границите на спецоперация за следствие на корупционни практики в организацията. Акцията е подхваната поради данни за вземани подкупи, подправяне на документи и длъжностни закононарушения.

Засега формалната информация е извънредно нищожна. Знае се, че следствието е почнало по сигнал - отпреди към четири месеца, до антикорупционния орган, че против пари чиновници на организацията осигурявали документ за български генезис на хора, които нямат подобен. Сред арестуваните са и медиаторите, които са издирвали искащи за български паспорт от Македония, Украйна и Молдова. Тяхната роля била да намират хора, искащи да получат поданство, без обаче да имат български корени. В схемата се търсели хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани подправени документи за българския им генезис.

БНР изнесе информация, че цената за неистинен документ за български генезис била 5000 евро. Такава се издавали по към 30-ина седмично, което съгласно нашите източници, генерирало голяма облага за участниците в групата, ръководена от Петър Харалампиев.

Следователи и спецпрокурори направиха обиски на адреси в София, Кюстендил и Плевен. В постройката на Агенцията за българите в чужбина в София бяха зам.- ръководителят на антикорупционната комисия Антон Славчев и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. „ Има прекомерно доста работа. Ще попречим на следствието с доста, в случай че ви кажем всичко, за което питате ", сподели Кънев пред наш кореспондент, който видя по какъв начин кашони с документи бяха изнесени от Агенцията.

В Кюстендил бе осъществен обиск на счетоводна къща центъра на града. Заедно с това тече обиск в къща село Драговищица. Изземват се документи, компютри, техника в търсене на доказателства дали има злоупотреби с предоставяне на поданство на чужденци, живеещи в Кюстендил. В града било обществена загадка, че юристи, адвокати и медиатори против възнаграждение съдействали на претенденти за българско поданство, уточни кореспондентът ни в Кюстендил.

Агенцията за българите в чужбина не за първи път попада на прицела на държавното обвиняване. Проверка на Върховната административна прокуратурата откри през 2014 година, че тя е издала непозволено хиляди удостоверения за български генезис на албанци, косовари и македонци.

Заради мълчанието на институциите към момента не е ясно какъв брой молдовци, украинци и македонци се движат свободно в Европа с български паспорти, без да имат български генезис. Както и от какъв брой време е работила групата. Засега представители на Държавната организация за българите в чужбина не могат да бъдат открити за коментар.

Задържаният ръководител на Агенцията за българите в чужбина - Петър Харалампиев, е от квотата на Вътрешна македонска революционна организация и заема поста от май 2017 година От Вътрешна македонска революционна организация обявиха, че задържаният Петър Харалампиев не е член на нито една от партиите в обединението „ Обединени патриоти, а е водач на гражданското придвижване „ БГ родолюбец ". От партията декларират, че поддържат работата на проверяващите и упорстват всички потвърдено отговорни лица да получат допустимо най-тежките санкции, планувани в българското законодателство.

Вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов се разгласи за безкомпромисни ограничения, в случай че подозренията за корупция в работата на ДАБЧ се потвърдят. „ Ако се окаже, че шефът на Агенцията за българите в чужбина и други лица, свързани с организацията, са направили такова нарушаване, аз съм твърдо за това цялата суровост на закона да се стовари върху тях, тъй като политиката за предоставяне на българско поданство на етническите българи не е политика за персонално облагодетелстване на този или на оня ", сподели той.

Каракачанов се разгласи за облекчение на процедурите при приемане на българско поданство като мярка против корупцията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР