Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър

...
Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър
Коментари Харесай

Костадин Костадинов пред Actualno.com: Правителството трябва да падне, защото е престъпно

Председателят на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 души бяха арестувани при акция за следствие на корупционни практики. Харалампиев е упрекнат като уредник на незаконна група за подкупи и други закононарушения.

По този мотив от Движение “Възраждане” разпространиха декларация, в която поддържаха работата на прокуратурата и приканиха за следствие на ВМРО-БНД и в частност министърът на защитата Красимир Каракачанов.

За коментар по случая, кореспондент на Actualno.com се свърза водача на “Възраждане” и някогашен общински консултант във Варна Костадин Костадинов.
Г-н Костадинов, от кой момент датират корупционните схеми в ДАБЧ съгласно Вас?
От позиция на българския народен интерес, датират от началото на 90-те години. От тогава цялата организация се трансформира в топло място за партийни функционери, които да получават положителни държавни заплати. Постепенно това се трансформира, поради вероятностите на България за участие в Европейски Съюз и НАТО. Наши сънародници, които живеят отвън рамките на страната, като да вземем за пример българите в Македония, Бесарабия и Западните околности, изявиха предпочитание да получават българско поданство. Така те биха могли да получават отбрана като жители на България от похищения над личността им. Това се отнася най-много за българите в Македония, които, знаете, са жертва на сърбо-македонския режим. В един миг обаче се оказа, че този зов на нашите сънародници зад граница да бъдат приобщени към българската нация, даже това да е официално на пръв взор, се трансформира в поле за основаване на един напълно нов незаконен отрасъл - паспортната мафия.
Чия е отговорността за това?
Тя е споделена сред всички, които са взели участие в ръководството на страната. Тук желая да посочи ролята на Вътрешна македонска революционна организация. Важно е да се посочи, че наименованието на партията е ВМРО-БНД и тя няма нищо общо с историческата организация Вътрешна македонска революционна организация . Така нареченото ВМРО-БНД управлява Агенцията за българите в чужбина всякога, когато взе участие във властта. Такова присъединяване има още от 1997 до 2001 година, когато управляваше България дружно със Съюз на демократичните сили. Малко хора помнят, че тогава ВМРО-БНД беше в обединението на Иван Костов. Така до 2001 година ДАБЧ беше ръководена от човек, посочен от ВМРО-БНД. Впоследствие, когато през 2014 година влязоха в ръководството на България след 13 годишна пауза, още веднъж поеха контрола над Агенцията, което реализират до сегашния миг. Като през интервала от 2001 до 2014 година, макар че не са направлявали ДАБЧ, са разполагали с хора в състава ѝ . Така че, отговорността пада върху всички политически режими, управлявали страната през този интервал, само че за мен главната виновност носи тази псевдопатриотична партия. Още по-голямата им виновност е, че трансфораха българската национална идея в мазна трапеза, от която се хранят извънредно нечистоплътни незаконни персони.
Познавате ли персонално Петър Харалампиев?
Никога не съм го виждал, само че знам кой е, тъй като от години той е обществена персона. Той се занимаваше с организацията на концерти, главно на сръбски чалгаджийки, което в даден миг го трансформира в човек от периферното обграждане на Бойко Борисов. Петър Харалампиев е извънредно във вътрешността в така наречен патриотични среди. Макар че официално неговата организация, бидейки гражданска, не е част от ръководството, на процедура той е бил кандидат-депутат. Преди това беше и заместник-областен шеф на София , по времето на кабинета " Борисов 2 ", посочен и номиниран от по този начин нареченото Вътрешна македонска революционна организация. А до оня ден беше ръководител на Агенцията за българите в чужбина, още веднъж посочен и номиниран от ВМРО-БНД. На процедура тази организация “Бг Патриот”, която съставлява, е едно прокси на партията на Каракачанов. ВМРО&БНД има към себе си необятна външна страна ог цивилен организации, които са присъдружни структури, основани от тях самите .
Какво очаквате да се случи, предвид на актуалната обстановка?
Очаквам държавното управление да падне или да бъде съборено от национална гражданска война . Защото тези безскрупулни нарушители ще продължат да ни ръководят. Гледах сутринта лицето Красимир Каракачанов в негово присъединяване по bTV. Във всяка една друга страна, с функционираща народна власт и гражданско общество, сега в който се случи нещо такова, не просто Каракачанов като заместник-министър ръководител и министър на защитата, а цялото държавно управление би си подало оставката.
Вярвате ли, че това ще се случи?
Не го имам вяра, само че вие ме питате какво чакам. Причината да нямам доверие е, че хората, които ни ръководят, са нарушители. Те са се вкопчили във властта с такова безсрамие и безочливост, че явно нямат никакво желание да я правят отстъпка. Това важи изключително доста за по този начин наречените патриоти. Те са наясно, че след всички кавги, които не престават да сътворяват, единственото което могат да чакат, е да получат малко над 2-3 % на идващите избори. Влизането в Народното събрание за тях ще е проблем. Не могат да излъжат, нито да купят толкоз хора. В един миг ще би трябвало да разчитат единствено на платен избор. Поради тази причина, даже и Бойко Борисов да подаде оставка, те ще упорстват да останат в ръководството. Помня, че предходният мандат, когато Борисов още веднъж беше подкрепян от тях и си подаде оставката, те бяха съгласни на различен министър- ръководител единствено и единствено да останат във властта. Тогава те официално не участваха в държавното управление, само че действително имаше техни представители във всички равнища на ръководството, без министри. Имаха заместник-министри, регионални шефове, шефове на дирекции, на организации. Борис Вангелов тогава беше началник на ДАБЧ. Но обстановката е такава, че сме сложени пред избор - или ние, българите, или те – гербаджиите и псевдопатриотите . Тези хора няма да се спрат, до момента в който не унищожат страната. Виждате тяхното безпардонно и безсрамно отношение към нашия народ. С всяка своя постъпка или фраза, те показват тоталното си пренебрежение към нас. Те не ни считат за хора. Вижте единствено изявленията на Валери Симеонов и държанието на Красимир Каракачанов. Защо следователно аз би трябвало да ги считам за индивиди?
Как би могъл да се реши съответно казусът с ДАБЧ?
Нашата страна би трябвало да дава поданство на всички българи зад граница. Искам да попитам по този начин наречените патриоти за какво не извършват личните си обещания от времето, когато бяха в съпротива? Те твърдяха, че би трябвало да се внесат промени в закона, тъй като все още той лимитира процеса на придобиване на поданство. От нашите сънародници зад граница се изисква да потвърждават, че са българи. Това несъмнено е проблем. Ако да речем, аз ви накарам да докажете, че сте българин, доста мъчно можете да го извършите. Ние нямаме нито в паспортите, нито в кръщелните свидетелства доказателства, че сме етнически българи, а те са принудени да търсят такива. За да потвърдим, че сме българи аз и вие, би трябвало да търсим обратно във времето кръщелни свидетелства на нашите родители или баби и дядовци.
Има една добра процедура, която ще използван, в случай че " Възраждане " поеме ръководството. Българите в Македония от 1941 до 1944 година са били български жители. Трябва да им се даде опцията на всеки човек, чийто родители или прародители са били български жители, да се възвръща поданството, а не да се постанова да се придобива. От това сега се възползват само тюркоезичните потомци на българи, които живеят в Турция и нямат българско съзнание. Уж патриотите към този момент четвърта година не извършват това, което обещаваха от 15 години. Защо не трансформират закона? Освен българите в Беломорска Македония, това ще отвори опция и на тези от Западните околности, които също са били български жители от 1941 до 1944 година. Какво ни пречи да последваме модела на Унгария, която даде поданство на над един милион унгарци, които живеят в Трансилвания, в Словакия, в Украйна, Сърбия, Хърватия и на всички места, където има маджарски малцинства? Румъния направи същото с хората с румънско съзнание в Молдова. Затова споделям, че хората които ни ръководят, не са патриоти, а национални предатели . Една незаконна тайфа, която трансформира патриотизма в мръсна дума. Това като патриот, в никакъв случай няма да им го простя! Направиха по този начин, че родолюбец да се приема като насмешка. Да не приказваме, че ВМРО-БНД стана знак на политическа проституция, а достоверната организация е знак на българската гражданска война. Що за насмешка и подигравка?!
Ще ви опиша една история. Наскоро бях на една лекция и разказвах на децата за Балканските войни. В един миг загатнах за Вътрешна македонска революционна организация, като по това време изгрява звездата на Тодор Александров, предстоящ именит лидер на организацията. На задните редици настъпи смях. Попитах ги: “Момчета, нещо смешно ли казах”. Отговориха ми, че им е станало смешно при споменаването на Вътрешна македонска революционна организация, тъй като са се сетили за Каракачанов. Когато кажеш Вътрешна македонска революционна организация и се сещаш не за Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров, Иван Михайлов или Пейо Яворов, а се сещаш за Каракачанов, значи има доста сериозен проблем. Съществуването на ВМРО-БНД е плюнка в лицето на българската история ! Какво ще спре на следващия ден Лютви Местан да прекръсти ДОСТ на БРЦК? Да постави портретът на Левски зад себе си и да каже, че е правоприемник на организация със 150-годишна история зад себе си? Има ли закон, който да не разрешава гаврата с българските национални знаци?
Трябва ли да бъде признат подобен закон?
Да, изрично. Или на следващия ден може и Азис да си основе партия и да я кръсти БРЦК. Замислете се! Звучи неуместно, само че една такава партия към този момент ни ръководи. Това демонстрира какви лицемерни видове ръководят страната. При тях думите и делата се разграничават на 100 %.
Интервю на Тодор Беленски

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР