Председател на комисия в руската Дума заяви, че ако Молдова

...
Председател на комисия в руската Дума заяви, че ако Молдова
Коментари Харесай

Русия заплашва Молдова заради думите на Санду, че страната може да се присъедини към НАТО

Председател на комисия в съветската Дума съобщи, че в случай че Молдова влезе в НАТО, може да последва „ разрушение на държавността “, съобщи организация Укринофрм.

" Ако мислят, че те, както Финландия или Швеция, могат незабелязано и бързичко, възползвайки се от обстановката, да влязат в НАТО и дя нама послидици за личната им страна, би трябвало да си спомнят нещо друго. Това, че във Финландия има два държавни езика и там почитат народите, населявящи страната. А у те имат Гагаузия и Приднестровието, обитаемо с рускоезично население и което от дълго време изрази своята воля от дълго време, при започване на 1990-те година " – съобщи Леонид Калашников, ръководител на комисията на съветската Дума по „ евразийската интеграция и връзките със съотечествениците.

Напомняме, във Финландия  91,7% от хората показват като собствен майчин език финския, а 5.6% шведския – измежду това малцинство обаче няма  сепаратистки настроения и шведската страна не го употребява, с цел да предявява териториални искания към своята съседка. Русия от своя страна окупира молдовското Приднестровие при започване на 90-те години на предишния век, разполагайки там свои войски. Това става под предлог, че по този начин Москва пази ползите на рускоезичното население.

Калашников предизвестява, че отношението на Русия към вероятно влизане на Молдова в НАТО ще бъде негативно – съгласно Москва, това би било " опасност за сигурността " на Русия.

По-рано президентът на Молдова Мая Санду съобщи, че нахлуването на Русия в Украйна подтиква Молдова да се обмисли одеждa в конституцията, съгласно която страната има безпристрастен статут, и да се причисли към " по-широк алианс ". По думите й, в страната тече полемика за нейните отбранителни качества.
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР