”Предприемат се много рискови стъпки в навечерието на изборите и

...
”Предприемат се много рискови стъпки в навечерието на изборите и
Коментари Харесай

Доц. Красен Станчев: Рисковите стъпки преди изборите трудно ще останат без последици

”Предприемат се доста рискови стъпки в навечерието на изборите и това евентуално няма да остане без последици”.

Това сподели доцент Красен Станчев, създател на Института за пазарна стопанска система, учител в СУ „ Св. Климент Охридски “ пред " Фокус ".

" Сред тях е концепцията за въвеждане на фамилно подоходно облагане, което няма смисъл да се прави преди преброяването следващата година, тъй като не се знае какъв брой са фамилиите в България, изясни специалистът. Много рисково е високото равнище на минимална работна заплата, което в някои области е довело до изкуствена безработица измежду релативно бедните хора и ромите ", сподели още доцент Станчев.

" Следващата година ще бъде доста сложна за бюджета, и освен за него. Случващото се тази година е много необичайно. В някои браншове годината е доста мощна, в други не е по този начин. Спадът в стопанската система се резервира релативно бездънен. Само заради карантина евентуално ще се окаже, че за година е изгубен приход, който е съвсем 1% от Брутният вътрешен продукт. Правителственото пресмятане, че спадът ще бъде към 2,4 % или под 3% евентуално няма да бъде целесъобразно. Това ще бъде проблем за макрорамката на бюджета за идната година ", уточни икономистът.

Доц. Станчев чака проверка на бюджета след изборите, защото е мъчно да се възнамерява в сходни условия, само че политическият риск е извънредно огромен.

" Обикновено в предизборни години рискът е изчислен на към 300 млн. лв. приблизително на предизборна година. Сега обаче има пандемия и спад в стопанската система, който съответствува с пандемията, само че не е единствено поради нея. Онова, което ускорява политическия риск е изчерпването на капацитета. Примерно за последните 10 години растежът на приходите се забавя, растежът на стопанската система се забавя, подобряването на конкурентната позиция, изчислена през продуктивността, е с 30% по-ниска като скорост, в сравнение с за предходни години, растежът на Брутният вътрешен продукт е два пъти по-нисък, в сравнение с да речем за десетте години преди 2009-та ", сподели още специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР