Предприемачи превръщат в слънчеви централи стари и почти разрушени къщи

...
Предприемачи превръщат в слънчеви централи стари и почти разрушени къщи
Коментари Харесай

ЕВН алармира как изоставени села стават слънчеви централи уж за лични нужди

Предприемачи трансформират в слънчеви централи остарели и съвсем разрушени къщи в изоставени села в Сливенско и Ямболско. Тази чудесна самодейност обаче става посредством законовата малка врата, позволяваща да се строят покривни фотоволтаици за персонални потребности, само че създадената електрическа енергия в действителност се продава на преференциални цени на публичния снабдител НЕК. Така мрежовите оператори са длъжни да обезпечат преноса ѝ и да влагат обилни средства за укрепване на електропроводите, които са били строени преди десетилетия да доставят ток на дребен брой битови клиенти. И вместо да влагат тук-там, където в действителност потребителите на ток се разрастват, те са длъжни да влагат за присъединението на такива планове.

За казуса сигнализира пред публицисти Александър Сипек, който от 1 януари 2021 година е новият районен управител за България на ЕВН, снабдяваща с ток Югоизточна България.

Панели върху съборетини

Във вторник Сипек показа данни, съгласно които от 1 октомври 2018 година до януари 2021 година електроразпределителното сдружение на ЕВН е включило към мрежата си 405 плана с единична мощ до 30 киловолта, които се водят за покривни централи за лични потребности . Законът обаче разрешава слънчеви панели да се инсталират и на прилежащите на постройките площи и по този начин постоянно дворове със съборетини се купуват на безценица от притежателите им и се трансформират в слънчеви централи, изясни Калина Трифонова, член на управата на " ЕВН България ".

Те би трябвало сами да употребяват електрическата енергия си, само че мрежовият оператор е задължен да ги причисли към мрежата си. Наблюденията сочат, че тези 405 плана с обща конфигурирана мощ от 11 375 киловолта създават годишно 15 млн. киловатчаса, а инсталациите в действителност употребяват едвам 1.3 % . Останалите количества ЕВН е длъжна да придвижи през мрежата си и да трансформира от ниско на приблизително напрежение и назад на ниско, с цел да бъде продаден токът от предприемчивите компании на преференциални цени. А постоянно става въпрос за места, където мрежата не е проектирана за транспорт на такива потенциали, разяснява Сипек. По думите става въпрос за вложения в размер на милиони евро годишно, които сдружението би могло да насочи към реорганизация на мрежата и вкарването на въздушните кабели подземен в обитаеми места, където в действителност има потребност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР