Предполагаме, че много от вас обичат Тирамису. Това е една

...
Предполагаме, че много от вас обичат Тирамису. Това е една
Коментари Харесай

Невероятната история на тирамисуто

Предполагаме, че доста от вас обичат Тирамису. Това е една от многото вкусни предписания, с които сме привикнали, и не одобряваме да е подготвен по различен метод с изключение на по добре познатия ни.

Историята на този удивителен десерт е много забавна. Както всички знаем, той се прави от бисквити/бишкоти, напоени с кафе, които са намазани с крем Маскарпоне и поръсени с какао. Тогава какво съгласно вас провокира разногласия към него? Откъде съгласно вас идва и за какво е наречено по този начин? На тези и други въпроси ще се опитаме да отговорим в тази публикация.

Съществува една легенда, която е по-разпространена от другите и която гласи, че този десерт за първи път е бил подготвен в Сиена, Италия в чест на тосканския херцог Косимо Медичи, който гостувал тогава в града. Той толкоз доста го харесал, че му дал името супата на херцога. При едно негово странствуване из страната херцогът оставил рецептата във Флоренция, която по това време била интелектуален център, което деяние е станало причина за популяризирането на тази " чорба " и скоро по-късно тя станала известна измежду чужденците.

Малко по-късно Тирамисуто почнало да се прави и в Англия, където получил имената британска чорба и trifle.

Друга легенда пък прави връзка сред сладкиша и венецианските куртизанки. Те обичали да го ядат, с цел да имат сили за обич през цялата нощ. Вярвали, че Тирамисуто им оказва помощ да се показват по-добре пред обичаните си. Всъщност това изказване е много разумно, в случай че се замислим, тъй като Тирамисуто е калорично, а кафето и какаото, които се съдържат в него, дават тонус и сила поради съдържащия се кофеин в тях.

Тези легенди обаче доста бързо са оправдани от историците. Маскарпонето произлиза от Ломбардия. В разпокъсаната тогава Италия хората се задоволявали с локални артикули и доста малко от тях биха пътували единствено с цел да си купят сирене, с което да си вършат десерт-афродизиак.

В готварски книги Тирамисуто се загатва едвам през XX-ти век. В своето първо издание на Венецианският лакомник на Джузепе Мафиоли от 1968 г се загатва цабалионе, което е крем с рядка консистенция, изработен от сладко кипърско вино, името на което идва от цабайя - сладостен десерт, който е прочут в Илирия /крайбрежна област, която дълго време е била част от Венецианската република/.

По тяхна традиция в края на сватбата приятелите на младоженеца му давали да изпие бутилка цасалионе, с цел да има сили за брачната нощ. Освен виното давали и разрушена сметана, кремът се охлаждал и се поднасял с дребни сладки, които били направени за първи път през XVII-ти век от хлебар от венецианското предградие Санта Маргерита. Може да се каже, че това било нещо като предшественик на Тирамисуто.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР