Предната седмица се оказа доста тежка за управляващата коалиция. Чуха

...
Предната седмица се оказа доста тежка за управляващата коалиция. Чуха
Коментари Харесай

Политолози: Кабинетът ще издържи най-много до местния вот, дори може да падне пред него

Предната седмица се оказа много тежка за ръководещата коалиция. Чуха се даже закани за подаване на оставка. Какво ще се случи с ръководството?

" От една страна ПП-ДБ се пробват да реформират страната, а ГЕРБ-СДС гледат към локалните избори и да не губят своето политическо въздействие в регулаторите ", разяснява социологът Добромир Живков в студиото на " България заран ".

По думите му ГЕРБ-СДС ще създадат всичко допустимо, с цел да има постоянно държавно управление до локалните избори.

" ГЕРБ с Реформаторския блок устоя 2 година, с непрекъсната битка, с проблясъци по значими за страната въпроси. Предстои наддаване за КРС, НЗОК, Съвет за електронни медии, службите. Има доста поле за деяние на тази коалиция, само че тя ще бъде минирана непрестанно от вътрешното опълчване сред двата колегата. Но това е коалиция и е обикновено да има съдружно съглашение ", сподели още Живков.

Политологът Слави Василев изрази мнение, че двете обединения в обединението мъчно биха могли да разделят регулаторите.

" При джентълменското съглашение властта отива в ПП-ДБ, не знам дали желаят да я стабилизират, до момента в който Борисов доста добре съзнаваше, че за него е значимо да се сформира кабинет, с цел да могат избрани ползи да попадат, с цел да си обезпечи правосъдно успокоение след трусовете. 9 месеца властта ще е в ПП-ДБ, а ГЕРБ ще постави негови хора по основни места като КЗП да вземем за пример ", съобщи Василев пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията му са преди изборите напрежението да ескалира и държавното управление да падне.

" Партиите избират да се карат, само че да могат да се схващат, в сравнение с властта да отиде при президента. Ако отидат на избори, не знам какво ще кажат част от партиите, кое ще е новото разделяне. Ние не знаем до каква степен се простира ползата на Борисов - да постави основни хора по основни позиции във властта и когато усети че може да постави динената корона на ПП-ДБ, ще го направи ", уверен е политологът.

Двамата посетители показаха разнообразни позиции във връзка с външнополитическата ориентировка на България. Според Добромир Живков президентът Румен Радев пази позиция във връзка с войната в Украйна, която се разминава с геополитическата ориентировка на България и това " отдалечава България от сърцето на Европа ".

Политологът Слави Василев пък отбрани тезата, че Радев е защитавал посредством служебното държавно управление националния ни интерес, " а друг на сътрудниците ни ".

" Членуването в НАТО и Европейски Съюз не прави България страна, която няма право на мнение, това че черпим богатствата, не значи че би трябвало да повтаряме позициите на другите ", сподели политологът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР