Предмет Защита на отечеството ще се изучава в 10 и

...
Предмет Защита на отечеството ще се изучава в 10 и
Коментари Харесай

Защита на отечеството от идната учебна година, МОН подкрепя

Предмет " Защита на отечеството " ще се учи в 10 и 11 клас от българските възпитаници във всички учебни заведения в Часа на класа. Предметът не е нов, до момента се е изучавал в 9 и 10 клас, потвърдиха от МОН пред news.bg. Часовете по " военно образование " ще са общо 10 - по пет в двата випуска.

Искането за смяната идва от МО , а от МОН са с позитивно мнение и считат да го поддържат.

Документът е качен на strategy.bg ( и импортиран за публично разискване.

Новото в предмета с изключение на промяната на класовете, е въвеждане на гражданско обучение посредством преподаване на военни чиновници от Министерство на защитата и от Българската войска. Ще се учат история на Българската войска, структури, типове военни сили, присъединяване в интервенции и задачи отвън територията на страната , същина, цели и задания на запаса на въоръжените сили и най-много кариерно насочване.

Именно това е записано в претекстовете на вносителите - " придобиване на подготовка " Офицер от запаса " и запълване на празнотите в БА.

Предвижда се постановлението да влезе в действие от образователната 2023/2024 година, а предметът да се учи в идващата образователна година. За задачата не се планува разпределяне на спомагателни средства от бюджета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР