Предложенията за работа са намалели с 5%, като в края

...
Предложенията за работа са намалели с 5%, като в края
Коментари Харесай

В кои сектори търсят работници

Предложенията за работа са намалели с 5%, като в края на април те са малко над 49 000, демонстрира разбор на платформата за разгласи ца работа JobTiger. На годишна база също се следи спад от 7% или 3500 разгласи по-малко по отношение на м. април 2022г. Въпреки това броят на обявите остава висок и към момента нямаме причина за терзания.

Противно на предходния март, през април се следи лек спад на предложенията в съвсем всички браншове. Изключение прави секторът „ Хотелиерство и ресторантьорство “, в който, особено за сезона, продължаваме да следим растеж. Броят на обявите в този бранш е повишен с 4% или 440 оферти повече.
 
Почти неизменен остава броят на обявите в бранш „ Здравеопазване и фармация “. Предложенията в него са се нараснали с 25 (1% ръст).
При всички останали браншове броят на предложенията е намалял през април.
 
С максимален спад са секторите „ Производство “ (560 оферти по-малко, 7% спад) и „ ИТ “ (460 оферти по-малко, 9% спад). След тях се подреждат секторите „ Административни и обслужващи действия “ (390 оферти по-малко, 7% спад), „ Счетоводство, одит, финанси “ (330 оферти по-малко, 14% спад), „ Строителство “ (310 оферти по-малко, 11% спад), „ Търговия и продажби “ (250 оферти по-малко, 2% спад), „ Логистика и превоз “ (240 оферти по-малко, 5% спад) и „ Маркетинг и реклама “ (110 оферти по-малко, 7% спад). На годишна база изменението на обявите е илюстрирано на схемата по-долу. Продължава забележимият спад на предложенията в бранш “ИТ “, като по отношение на м. април 2022г. те са 3370 по-малко или спад от 45%.
 istock istock
Дялово систематизиране
 
Като дял на предложенията през м. април мощно обособени водачи са секторите  „ Търговия и продажби “ с 23% и „ Хотелиерство и ресторантьорство “ с 20%. Обявите в тези два бранша образуват съвсем половината от предлаганата работа в страната през април.
Следват секторите „ Производство “ (14%) „ Административни и обслужващи действия “ (9,4%), „ Логистика и превоз “ (8,8%), „ ИТ “ (8%)  „ Строителство “ (5%), „ Здравеопазване и фармация “ (4,1%), „ Счетоводство, одит, финанси “ (4%), , „ Маркетинг и реклама “ (3%) и „ Изкуство “ (1%).

В кой бранш служащите са обречени на беднотия

Работа от у дома
 
Предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа са намалели с 11% през м. април. Като брой те са малко над 3900. Разпределението на тези оферти по браншове е: 60% в секторa „ ИТ “, следвани от „ Административни и обслужващи действия “ (15%), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (13%) и „ Търговия и продажби “ (7%). Като дял през април обявите за работа от у дома и/или отдалечена работа са 9% от всички разгласи.  Анализът демонстрира, че от началото на годината предложенията от този вид са спаднали с 20%. Разбира се, тук се вижда връзката сред тези разгласи и обявите в бранш „ ИТ “, в който спадът от началото на годината до в този момент е 23%. На годишна база обявите за работа от у дома и/или отдалечена работа са намалели с 34% или 2000 по-малко по отношение на м април 2022г.
Предлагане по градове
 
 istock istock
Общият брой на обявите във водещите регионални градове е намалял със 7%. Динамиката във всеки един от тях е, както следва: София (-8%), Пловдив (-7%), Варна (-2%), Бургас (-1%), Русе (-4%) и Стара Загора (1%).
 
Като дял обявите за гр. София са 40%, а в останалите градове са:  Пловдив (10%), Варна (10%), Бургас (5%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Обяви, подобаващи за бежанци
 
Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци, през февруари е повишен с 4%. Общият брой на този вид разгласи е малко над 3000, което е 7% дял от всички разгласи.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР